torsdag 6 november 2008

Bear-market-rallyt redan slut?

Har vi redan sett slutet på bearmarket-rallyt? USA föll kraftigt igår och den minskade volatiliteten verkar vara ett minne blott. Givetvis kan detta vara en reaktion på den senaste veckans kraftigt stigade börser, men ärligt talat finns det mycket i ekonomin att vara rädd för just nu. Det är också därför vi ser ganska låga värderingar. Jag upprepar dock mitt mantra, om man lyfter blicken några år så kan man göra ganska bra aktieköp just nu. Problemet är bara att man antagligen gör bättre köp under det kommande halvåret...

Marimekkos nya ägare och koncernchef är värd att nämna igen. Mika Ihamuotila var länge Björn Wahlroos högra hand i Sampo men trappade ned och njöt av sina ca 10 miljoner euro på banken. Tillvaron blev tydligen tråkig och han beslöt därför att köpa Marimekko ifjol höstas. Han satsade hela sitt kapital plus att han lånade 15 miljoner euro!!! Jag är alltid imponerad av dylika personer och deras beslutsamhet.

Analytiker var naturligtvis lite skeptiska till hur en bankmänniska skulle kunna förvalta ett modeföretag. Hittills har de dock varit onödigt oroliga. Marimekkos Q3 var i linje med förväntningarna. De ökar omsättningen ca 6 % medan resultatet är aningen sämre än ifjol. De bibehöll prognosen om att öka omsättning men behålla resultatet vilket inte ter sig omöjligt alls.

Även Ihamuotilas gamla bolag Sampo hade rapport igår. Den var lite blandad. Totalkostnadsprocenten var lite sämre än väntat p.g.a. storskador, men resultatet i skadeförsäkringsdelen (IF) var ändå riktigt bra! Nu tyngdes resultatet av katastrofresultatet i livförsäkringsdelen! Det mest intressanta med Sampo är ändå innehavet i Nordea och Wahlroos styrelseplats där, samt Sampos kassa som möjliggör förvärv inom försäkringsbranschen. Kommande året lär vi se stora händelser med Sampo och då är åtminstone jag med.

HKScan var snudd på katastrof igen! I september såg jag (och Glitnir) ett tradingide på 6,30 men igår fick man dem på 4,50 och det kändes för högt! Omsättningen var ok, men resultatet var riktigt svagt. Dessutom har de redan höga skulderna ökat ytterligare, vilket börjar bli en risk för hela bolaget. Prognosen var även den i moll men fortsatt svår marknad. Kort sagt, enda fördelen med HKScan är värderingen och tyvärr förtjänar den att vara där den är just nu.

Inga kommentarer: