måndag 17 november 2008

Nokiablixten!

Fredagens blixt från mörk himmel leverade Nokia. De sänker prognosen för Q4 och 2009. Tidigare hade de talat försiktigt om Q4 och inte sagt ett ljud om 2009. Q4 brukar vara ca 1,5x Q3 men nu ska det vara "i linje". 2009 kommer volymmässigt att vara sämre än 2008. För att ytterligare krydda det beska beskedet sade Nokia dessutom att efterfrågan har försvagats snabbt under oktober. Kursen tappade 1 euro (ca 10%) på tre sekunder, men hämtade sig sedan en aning. Man kan direkt konstatera att snacket om att "allt skulle vara diskonterat i kurserna" är fel. Det finns tydligen fallhöjd trots Nokias redan låga värdering, även om den kanske är lite mindre än vanligt.

Beskedet ändrar egentligen inget i stort för Nokia. De sänkte prognosen för världsmarknaden från 1,26 till 1,24 miljarder telefoner! De sade inget om resultatet som givetvis påverkas men knappast dramatiskt. Nokia har ett enormt kassaflöde, de sålde 130 miljoner telefoner under Q3 och de har ca 10 miljarder euro i kassa (ca 2 euro/aktie). Svårt att se ett stabilare bolag i dessa tider...

Sampo fortsätter att öka i danska försäkringsbolaget Topdanmark. De flaggade i veckan för en ökning till 11,09 %. Sampo har uttryckligen sagt att tittar på intressanta förvärv, men i maj-07 var priserna för höga. Wahlroos sade då i en intervju att "om priserna kommer ned 40 % skulle vi ha mycket att kommunicera"! De har de gjort, men det har inte kommunicerats speciellt mycket ännu.

Sampo har defenitivt råd med Topdanmark efter den synnerligen lyckade försäljning av bankverksamheten till Danske Bank. Av de fyra miljarder euro som inbringades har ca 2,4 mrd gått till en tioprocentig andel av Nordea, medan ca 1,3 mrd fortfarande finns som likvida medel inom Sampo-koncernen. Jag antar att förhandlingarna med huvudägarna i Topdanmark pågår för fullt...

Ett annat av mina favoritbolag, Getinge, lanserade sin nyemission i fredags. Den ska inbringa 2 mrd SEK och späder ut aktiestocken med ca 11 %. Bennet garanterar allt i vanlig ordning och "han gör det gärna"! Getinge hade en kanonrapport för några veckor sedan (vinst +26%) och det enda som stör bilden är skulderna och dessa återkommande emissioner. Det brukar inte vara ett bra tecken när ett bolag ständigt måste gå till aktieägarna och be om pengar. Getinge menar dock emissionerna beror på de intressanta möjligheter som finns just nu i finanskrisens spår. Jag håller givetvis med ledningen men enbart för att de har en otrolig historik och verkar i en stabil bransch. Återkommande emissioner är annars en klar varningsklocka i min aktievärld.

Inga kommentarer: