onsdag 19 november 2008

Statlig inblandning

Syndabocks-debatten om subprimekrisen har börjat och vissa menar att amerikanska staten får skylla sig själv. De gick in redan 1995 och "ålade" bankerna att låna ut pengar till mindre bemedlade människor under parollen att "alla skulle äga sitt hem". Bankerna ville inte göra detta eftersom nogrann kreditkontroll är grunden till bankernas affärsmodell. Nu hade de inget val och alla vet hur det gick.

Paul Krugman för fram en annan åsikt . Vad gäller de största (halvstatliga) bolåneinstituten Fannie Mae/Freddie Mac så kunde de inte låna ut pengar. De drabbades (lyckligtvis?) av en bokföringsskandal och tvingades dra sig bort från marknaden när den var som hetast. Därför var det inte staten som skapade subprime-krisen utan privata banker som exploaterade bolånemarknaden utan kreditkontroller! Sedan när det gick på tok så skyllde de på statlig intervention. Jag har svårt att bedöma sanningshalten i detta (det kommer säkert en bra bok om några år) men en nobelpristagare kan man inte bara "prata" ner! Antagligen ligger det något i hans resonemang.

Wärtsilä hade kapitalmarknadsdag igår och de förmedlade för första gången sina målsättningar för 2009. De menar (på allvar!) att försäljningen ska växa 10-20 % under 2009 och de ska ha en marginal på 11 %! Om de lyckas med det, då "skänker" säljarna bort Wärtsilä-aktier på dagens börs till ca 4-5 ggr årets beräknade vinst! Nu ska man inte sätta "lika-med-tecken" mellan prognos och resultat, men Wärtsilä är åtminstone ett av få företag som är positivt i dessa dystra tider!

Jag ställer mig lite tveksam till alla uttalanden om "bottenkänning". Givetvis är det nedtryckt, låga värderingar och blablabla men börsbottnar är inget man brukar veta när man träffar! Börsbottnar brukar vanligtvis konstateras i efterhand "ojdå, ifjol nådde vi visst botten!" Därför känns botten-uttalanden ganska oseriösa - tyvärr eftersom en del uttalare annars är värda all respekt!

CNBC hade en teknisk analys igår om att Dow Jones ska ned till 6700 punkter innan vi når botten. Det skulle innebära ytterligare -20 % från dagens nivå och totalt ca -53 % från toppen ifjol. Om man läste mitt förra stycke så noterar man att riktningen verkar vara nedåt, men sedan lägger man den analysen där den hör hemma...

1 kommentar:

iTrader sa...

Korrigering: Wärtsilä lovade inte alls att vinstmarginalen skulle vara 11 % under nästa år, de sade endast att omsättningen skulle öka 10-20 %. Det är årets prognos som anger vinstmarginalen till 11 % och omsättningstillväxten till 25 %.