torsdag 27 november 2008

Förvirrad?

Dow Jones har stigit fyra dagar i rad vilket inte har hänt sedan april. En positiv teknisk signal och nu är optimisterna tillbaka i affärstidningarna! Jag håller med om att allt är nedtryckt, lågt värderat och bra investeringstillfälle, men innan vi ser konsumenter med högre disponibel inkomst och förtroende för framtiden ska man vara beredd på att signalerna tystnar! Denna positiva tekniska signal säger tyvärr inget om sannolikheten att förlora ytterligare 20-30 % på aktiemarknaden...

Paul Krugman är också förvirrad. Varför garanterar Fed statliga obligationer? GSE-lånen, som Fed ska köpa in ca 700 miljarder USD av via TALF-planen, är masskuldebrevslån utgivna av Freddie Mac och Fannie Mae. De är alltså redan statliga! Om Bush-administrationen istället SADE att de garanterar dessa lån så skulle den här 700-miljarders transaktionen aldrig behöva göras och spreadarna antagligen komma ned i allafall. Ibland är det svårt att förstå politiker men detta verkar onekligen vara ett exempel på att gå över ån efter vatten!

Julhandeln kommer att minska med 8 % i år enligt Nordea. Det vore i sådana fall första året på länge och helt emot den "opartiska" undersökningen av HUI som spår +2,5%! Man ska se lite nyanserat på dessa undersökningar, givetvis planeras det att minska julklappsköpande men när man sedan summerar allt på julafton så behöver det inte ha blivit så! Vi vet alla hur det är när man står i butiken med den "perfekta julklappen" som kostar lite mer än man har tänkt sig. Klart mamma ska ha den!

Ännu är det för tidigt, men snart börjar det bli dags att titta närmare på biltillverkare. Om man antar att GM går i konkurs så lämnar de ett stort hål efter sig som ska fyllas med något. Jag har svårt att se att vi och amerikanerna skulle sluta köpa bilar helt och hållet. Av de som kan fylla upp tomrummet är väl Ford och Chrysler fortfarande kandidater, även om de också har problem. Toyota känns som en stark kandidat, samma sak med Volkswagen och Porsche. Franska Renault fördes fram som ett starkt bolag för något år sedan och Peugeot verkar ha haft ett supererbjudande denna höst för jag tycker man ser dem överallt! Det behöver dock inte betyda att nettovinsten är ok. Det finns säkert fler kandidater och framförallt underleverantörer till ovan nämnda bolag. Förslag någon?

EU-kommissionen har godkänt ett stimulanspaket på 200 miljarder euro eller ca 1,5 % av BNP. Nu ska man minnas att EU-kommissionen ger förslag och kommer med åsikter, sedan är det upp till medlemsländerna att besluta (och betala). Därför kan summan ändra, men helt klart kommer det ett stimulanspaket inom EU. Antagligen är det också mycket välbehövligt.

Inga kommentarer: