fredag 14 november 2008

Vad händer på börsen?

Gårdagens kursrusning på USA-börserna kom som en blixt från klar himmel! Walmart sänkte sin prognos, det negativa nyhetsflödet fortsatte och många bolag noterade åter lägsta nivåerna sedan 90-, 80- eller t.o.m. 40-talet (GM)! Vad vi också noterade var en "touch" på oktober-botten för S&P500 MEN sedan tog rallyt fart. Skulle börsen ha hållit öppet en timme extra hade vi säkert fått se en 2-3 procent till! Kanske de kommer ikväll?

Om man åter ställer sig på jorden och funderar varför kurserna steg så finns det åter inget klart svar. Nedan kommer några teorier:
  • Tvångsförsäljningarna har upphört och de som har aktier kan numera välja att inte sälja - iallafall just nu.
  • Värderingarna är alltför låga för att ignoreras. Om bolagen handlas 3 ggr årets vinst, en förväntad (sänkt) direktavkastning på 10-15 % och P/S på ca 0,3-0,5 så måste det till en katastrof innan den värderingen blir för hög.
  • Institutioner har börjat köpa igen. Många är kolossalt underviktade i aktier och den dagen de "överviktar" blir det trångt i dörren. Var detta vad som hände igår?

Det finns dock fortfarande saker att vara rädd för. T.ex. har vi en klar nedgång i världsekonomin och utmaningarna är större än någonsin. Trots att vi sett en sanslös nedgång i interbankräntorna har marknaden för företagsobligationer inte alls kommit igång än. Vid årsskiftet har vi en hel del bolag som ska omfinansiera, vilket måste lyckas! Annars vill inte jag vara med på börsen...

4 kommentarer:

lollo sa...

Denna blogg har jag letat efter länge. Du har nu en trogen läsare!

Sprattjo sa...

Två faktiskt! :-)

Mikael Edström sa...

Tack för en bra blogg! Vad tror du om börsen imorgon?

Använder du dig av fundamental analys och teknisk analys? En bra skola i TA finns på www.tekniskanalays24.se

iTrader sa...

Kul med uppskattning! Tack lollo och sprattjo!

Mikael: Jag använder främst fundamental analys. Min åsikt är att TA är bra för trading, men säger väldigt lite om det längre perspektivet.