onsdag 3 december 2008

Varannandags handel

Börserna stänger upp eller ned varannan dag just nu! Ska man ironisera lite så steg vi igår för att vi var ned i måndags och idag kommer vi väl antagligen ned för att vi var upp igår. Svårare behöver det inte vara att förklara börsen!

Vi börjar se en hel del prognossänkningar och vinstvarningar. Många bolag som stänger ned produktionen under några veckor. Det här är ändå inte speciellt oväntade nyheter. Jag undrar om inte marknaden förbereder sig på årsskiftet när vi har två stora saker som kan inträffa.
För det första ska en hel del företagslån omförhandlas och frågan är om det lyckas. Vi har många företag som ska ge ut nya obligationer på en marknad som idag är näst intill död!
För det andra har vi hotet från GM! De klarar sig denna månad ut och sade igår att de behöver 4 miljarder akut och ytterligare 8 miljarder på längre sikt. Det vore inte mer än rätt att de får ta konsekvenserna av decennier av dåligt ledarskap, men samtidigt kan de kortsiktiga konsekvenserna på börsen bli jobbiga.

Nokia har kapitalmarknadsdag imorgon och många förväntar sig ytterligare en sänkning av försäljningsprognosen. Kapitalmarknadsdagen brukar annars innebära positiva nyheter och ge stöd till aktiekursen, men en prognossänkning skulle vara i linje med branschen. VD Kallasvuo sade i Die Welt i måndags att Nokia kommer att gå stärkta ur denna kris. Mindre aktörer kommer att slås ut och Nokia kan utnyttja sin finansiella styrka till att öka marknadsandel och marginaler. Det är väl precis min känsla med Nokia på sikt, men morgondagen ska bli mycket intressant...

Inga kommentarer: