tisdag 9 december 2008

Ack dessa ratinginstitut!

Man måste ändå le lite åt ratinginstitut och deras försök att se världen i svart och vitt! Rysslands utländska upplåning får sänkt kreditbetyg till BBB/A-3 från tidigare BBB+/A-2! Utsikterna är fortsatt negativa! Nej, det är inte NASA:s senaste projekt utan en stilren beskrivning av S&P:s åsikt om den ryska risken idag. Skulle de inte ha satt AAA på samtliga subprimeobligationer så kanske man hade gett dessa betyg någon dignitet, men nu känns det mest som om de har känt draget från alla investeringar som lämnar Ryssland och anpassat sig efter det! Detta är nästan "contrarian köpsignal"?

Intressant är däremot att S&P tror att Rysslands tillväxt ska att bromsa in rejält samtidigt som budgeten ska visa underskott de kommande åren. Det säger ändå inget om vad som händer med ekonomin i stort på östra sidan finska gränsen. Jag förstår inte hur någon kan göra en objektiv analys på Ryssland idag, med den knapphändiga information som finns tillgänglig? I vilket skick är banksystemet? Hur går ekonomin med oljan på 40 USD/fat? Svaret på dessa frågor skulle vara en användbar analys.

Stockmanns VD ser sämre tillväxt i Norden och Baltikum. Han talade dock inte om minskad försäljning utan snarare att tillväxten saktar in. Stockmann har en ganska ansträngd balansräkning och med lite styrka på den sidan skulle bolaget vara synnerligen intressant, eftersom de har en hittills lyckad satsning i Ryssland. Stockmann är ett av få bolag som har lyckats nå de ryska konsumenterna och det kan betyda mycket om några år. Idag är det dock inget som börsen betalar för.

Placera.nu tycker man ska ha is i magen med Swedbank. Jag håller med, man ska definitivt ha is i magen när det gäller att köpa aktier Swedbank! Om är aktieägare skulle jag nog sälja och ta förlusten. Jag har svårt att se att Swedbank skulle försvinna som bolag, men jag har också svårt att se att de skulle bli den mest lönsamma banken redan nästa år! Ibland är låga värderingar befogade. Ledningen har konsekvent undanhållit viktig information och försökt mörka dåliga nyheter ("vad jag vet har vi inte tappat kunder"). I det läget måste man bli försiktig. Baltikum innebär mer problem än möjligheter idag och alla negativa saker som har hänt under hösten har inte bara involverat Swedbank - de har också råkat mest illa ut av alla banker! Om man nödvändigtvis vill ha bankaktier i dessa tider finns det andra alternativ. Men som sagt, om man tänkte vara på köpsidan redan - ha is i magen...

Det är skönt med en annan sida av nyheterna ibland. Bespoke har en intressant poäng angående fredagens sysselsättningssiffor. Sett i relation till den totala arbetsstyrkan var det fakstiskt inte så farligt med endast -0,4 %. 533.000 förlorade arbeten är givetvis inget att bli glad över, men det är otroligt långt ifrån det domedagsscenario vi är har hört de senaste dagarna. T.ex. i oktober-49 försvann 834.000 jobb vilket motsvarade ca 2 % av arbetskraften! Det var riktigt illa! Å andra sidan kanske vi kommer dit under 2009...

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket bra analyser, skönt med perspektiv på saker och ting som sällan dyker upp i affärspressen! Keep up the good work!