måndag 8 december 2008

Katastrofsiffror från USA

Fredagens sysselsättningssiffror var katastrof i fredags. Antalet arbeten (exkl jordbruk) minskade med 533.000 i november vilket var den värsta siffran på 34 år. Arbetslöshet var något bättre men med tanke på sysselsättningen kommer den att öka de kommande månaderna. Det finns en viss eftersläpning.

GM verkar få sina stödlån åtminstone om man ska tro helgens uttalanden. Frågan är om det kommer krav på motprestationer, förutom det självklara att ledningen byts ut? Det är väl ingen långsiktig väg framåt, men man kan ju givetvis skjuta upp de jobbiga besluten. Det är ingen som vill ha 3 miljoner nya arbetslösa amerikaner i januari...

Börsen börjar visa tecken på stabilisering. Att vi får de sämsta sysselsättningssifforna på länge, samtidigt som börsen lyckas stiga (kraftigt) på rykten om stöd till bilindustrin, det är ett bra tecken. Sedan kan man aldrig veta om vi har ett "bear-market rally" eller om detta är den omtalade botten?

Faktum är att vi först i efterhand kan konstatera bearmarket rally eller vändning. Om man vill vara säker ska man vänta tills makroindikatorerna går i dur och börsen är upp 50 %. Om man ser till långsiktiga dividender (och kan ta ytterligare nedgångar) ska man börja agera idag!

Inga kommentarer: