måndag 5 juli 2010

En Nokia-kommentar

Det finns väl ingen som har missat att Nokia vinstvarnade i mitten på juni. De hade tidigare en prognos om att "non-IFRS" marginalen Q2 ska vara 9-12 % och att omsättningen ska ligga på 6,7 - 7,2 Mrd euro. Nu säger bolaget att marginalen kommer att vara aningen under prognosen, liksom omsättningen. På helåret ska (non-IFRS) marginalen vara aningen under den tidigare prognosen på 11-13 %. Ovanstående gällde bara mobiltelefonerna, nätverkssidan nämns inte. Nokia lovar mer information vid Q2-rapporten den 22/7. Vi är många som väntar på den.

Nokia är förstås ett av de viktigare bolagen på Helsingforsbörsen. Bolaget var ett tag finska börsen, men betydelsen har minskat i takt med att kursen har rasat från 65 euro till dagens nivåer på strax under 7 euro! Nu är dock den stora frågan om botten är nådd? Jag vet förstås inte, men jag tycker ändå att det börjar bli nära.

De senaste året har ändå Nokia-nyheterna varit mest negativa. Bolaget har missat det senaste utvecklingsspåret totalt, något som har hänt tidigare. 2005 var det en liknande historia med kameratelefonerna. Idag verkar Nokia vara uppfintat på läktaren med "applikations-mobilerna". Läget underlättas inte heller av en uppenbart fartblind och arrogant ledning som ända tills april benhårt körde sitt vanliga race utan att lyfta blicken. Då presenterade VD Kallasvuo en omorganisation och fokus blev att överta taktpinnen från Apple. Nokia kommer säkert att lyckas med detta, men frågan är om de då har andra konkurrenter att tampas med? Kommer Nokia någonsin att bli marknadsledare och lönsamma? Marknaden tror inte det och handlar ned aktien till de lägsta nivåerna vi har sett sedan 90-talet. Jag är inte fullt så negativ.

Det kan tyckas pretentiöst av en bloggare att diskutera stora strategi-frågor och det är det. Tyvärr kommer man inte ifrån den diskussionen, eftersom denna strategi-miss har fått sanslösa konsekvenser. När Nokia inte dominerar i "high-end" segmentet så säljer de mer billigare telefoner. Naturligtvis sjunker marginalerna av detta, liksom omsättningen. Sjunkande marginaler är inget som investerare gillar och följdaktligen handlas aktien ned.

Vad är det då som har hänt med Nokia rent finansiellt? För det första har vinsten rasat. 2007 gjorde de en vinst före skatt på 8,2 Mrd euro. Ifjol var motsvarande siffra 0,9 Mrd euro. Iår tror visserligen konsensus att vinsten ska öka men det tror konsensus alla år. Man ska inte lita blint på årets prognoser, speciellt inte med denna osäkerhet.Omsättningen har också den minskat men inte riktigt lika iögonfallande, då vi ändå har en finanskris. 2007 sålde Nokia för 51 Mrd euro och ifjol noterades ca 41 Mrd euro.

Problemet är egentligen det långsiktiga lönsamhetstappet. År 2000 var vinsten före skatt 5,8 Mrd euro, medan omsättningen då noterade ca 30 Mrd euro. Dessa lönsamhetsnivåer kanske vi aldrig får se igen, men det behövs kanske inte heller? Personligen tror jag att ifall vi får se ett trendbrott så kommer många att bli betydligt mer optimiska om Nokia.

Så till slut, ska man köpa aktien eller inte? Det går förstås inte att veta. Det finns ändå några saker som talar för Nokia just nu:
1. Nokia har ett positivt kassaflöde och har haft under alla år. Under det rekordsvaga fjolåret noterades +3 mrd euro och i år borde det öka. Detta skapar en stor kassa som kan användas på en massa olika sätt. Kan dividenden höjas? Kan det komma förvärv? Kan Nokia bli uppköpt?
2. Nokia är den största tillverkare i världen med 36-40 % av världsmarknaden! Ok att de nu har missat med applikationerna och Apple har initiativet, men sett till totalmarknaden ligger både tvåan Samsung och Apple långt efter. Om fem år kanske det något annat än applikationer driver mobiltelefonerna. Man kan vara säker på att Nokia är med då, men är dagens konkurrenter också med?
3. Nokia är i grunden ett kvalitetsbolag. Kallasvuo ger ett ganska tafatt intryck men han är tekniskt kompetent. Tyvärr saknar han en säljande förmåga och det ligger honom i fatet. En annan VD skulle få fram Nokias potential och jag tror inte den utnämningen ligger alltför långt borta...
4. Nokia har städat rejält. De skrev ned NSN med 1 miljard euro under fjolåret! Om den delen börjar ta sig kan det bli riktigt intressant. På koncernnivå kan nästa års resultat bli ganska bra.
5. Nokia är allas hatobjekt just nu. Medierna älskar att skriva ned bolaget i vilket ämne som helst. Är det inte tråkiga mobilmodeller så är det strategimissarna. Att t.ex. Apples nya "4:a" uppenbarligen har svårt att kontakta nätet ifall man håller i den (man täcker antennerna) får inte samma genomslag. Finansblogg rapporterade om Nokias CMD i London under våren där det dök upp 4 personer! Om man ska kalla sig contrarian så torde dagens situationen vara lysande! Kan aktien bli mer iskall i finansvärlden?
6. Nokia är en dividend-aktie på dagens nivåer! En aktiekurs på 6,73 euro mot en förväntad dividend på 0,40 euro ger en direktavkastning på 5,9 %! Den dividenden kan också öka de kommande åren. T.ex. 2007 gav de 0,53 euro (på ett större antal aktier)...

Summa summarum tycker jag att Nokia är intressant just nu. Man ska inte förvänta sig att problemen löses innan Q3 i år, men har man några års tålamod så är detta ett intressant tillfälle. Det finns förstås risker och vi har den långa negativa marginaltrenden som är oroande. Vi har också Q2-rapporten som kan trycka ned aktien ännu lägre. Det finns som bekant bara en botten för aktier! Personligen är jag förstås redan med på Nokia-tåget. Jag tyckte tidigare att Nokia under 10 euro var ett kap - jag vet inte riktigt hur man yttrycker sig angående en Nokia-aktie under 7 euro, men jag känner inget behov av att ändra mitt påstående...

1 kommentar:

Charlie sa...

Intressant inlägg. Jag har själv tankat ungefär 5% av portföljen med Nokia nyligen.

Mitt resonemang är på många sätt likt ditt. Av någon anledning bedöms hela branschen efter höga ASP, ingenting annat. Det är att göra verkligheten för enkel.

Nokia har en enormt välsmord distributions- och tillverkningsapparat, vilket gör att de kan hålla sig på toppen år efter år även om de förutspår marknaden helt fel.

Om någonting händer så kommer det med stor sannolikhet att vara till Nokia-kursens fördel (ny VD etc) och någonting händer alltid därför köper jag.

Charlie