torsdag 8 juli 2010

Nokia säljer och Europa stresstestar

Nokia säljer sin radiomodem-verksamhet till japanska Renesas för 200 MUSD. Det här är förstås ett led i en mer trimmad organisation och påverkar inte koncernen speciellt mycket. På årsbasis kostar denna verksamhet ca 200 Meuro/år. Ifall man antar att den genererar noll-intäkter borde denna affär alltså dubbla nettovinsten från ifjol...

Lite mer negativa nyheter för Nokia var att Samsung kommer att ha ett bättre resultat än väntat Q2, även om omsättningen blir lite sämre. Nu nämner Samsung inte mobiltelefonerna specifikt, men de ingår i koncernen. Dessutom meddelade HTC att deras försäljning hade ökat 61 % på kvartalsbasis! Så mycket har marknaden inte ökat och de har garanterat tagit en del kunder från marknadsledaren. Man ska alltså inte förvänta sig underverk av Q2-rapporten.

ECB ska göra stresstester på åtminstone 91 europeiska banker. Man ska testa hur de klarar vissa sämre marknadsförhållanden och det antyds att grekiska statspapper kommer att inkluderas i testen. Detta är mycket positiva nyheter för den europeiska finanssektorn som har varit under press hela våren. Många är oroliga för hur sektorn ser ut och eftersom vi saknar transparens har de mest pessimistiska uttalanden kunna stå oemotsagda. Att nu myndigheterna offentliggör ett test innebär två viktiga saker.
1. Äntligen kan man sortera upp problemen och se huruvida oron har grund. Detta leder till korrekt prissättning av finanssektorn, dvs de banker som har problem kommer att få sänkta kurser.
2. Då myndigheterna offentligt går ut med dylika stresstest så klarar de flesta bankerna av dem! Situationen är alltså inte akut, även om den knappast är bra.

Om jag inte skulle vara orolig för de tusentals regleringar som kommer i krisens spår, så skulle jag börja titta på bankaktier. Regleringarna kommer nog tyvärr att minska lönsamheten under de kommande åren. Det är inte bra för investerare.

USA-börserna flög igår och imorse följde Asien efter. Det kan bli en rolig börsdag idag. Ska man leta orsaker så får man nog leta länge. Det hände inget direkt igår. Av statistiken var detaljhandeln sämre än väntat men högre än ifjol. För två veckor sedan var dylika utfall orsak till börsfall. Kanske man får söka uppgången i att Spanien vann, även om målet kom efter USA-börsernas stängning? Å andra sidan dominerade Spanien matchen och börsen brukar kunna se in i framtiden... *ironi*

Inga kommentarer: