fredag 16 juli 2010

Ryssland stoppar finsk livsmedelshandel

En rysk delegation har besökt finska livsmedelsfabriker och uppenbarligen blivit illa berörda av de såg. De har därför beslutat att stoppa importen till Ryssland från 14 finska livsmedelsfabriker!!! Branschen är helt oförstående och finska livsmedelsverket har svårt att uttala sig konkret. En expert talar om det inte finns några brister inom den finska industrin, medan en annan säger att de finska företagen borde kunna ordna detta inom två-tre veckor. Synnerligen märkligt agerande, speciellt när man jämför WHO:s data och ser att Ryssland definitivt inte är mer "hälsosamt". Personligen känner jag heller inte till att Ryssland skulle ha extremt höga krav på sin livsmedelsindustri.

Man kan förstås spekulera i uteblivna "ersättningar" till delegationen, men enligt en Rysslandsexpert handlar detta om inrikespolitik. Det kan också ha att göra med president Medvedevs kommande statsbesök i Finland. Faktum är att alla vet väl egentligen vad detta beror på, men ingen kan säga det offentligt.

Jag har inte sett några kommentarer hur detta påverkar Atria. Ryssland står för ca 9 % av Atrias försäljning och så sent som vid Q1-rapporten lyftes den delen fram som en klar resultatförbättrare. Detta kan inte vara bra för företaget, men samtidigt ingen katastrof i ett längre perspektiv. HKScan har ingen rapporterad försäljning i Ryssland utan fokuserar på Finland, Sverige, Baltikum och Polen. Därför berörs inte HKScan av detta.

Onoterade jätten Valio har det däremot tuffare. De äger 6 av de drabbade 14 fabrikerna. Uttalandena från deras sida är förstås väldigt försiktiga och man antar att de är precis lika förvirrade som finska livsmedelsverket Evira.

Det viktigaste med detta är att man åter kan konstatera hur det nya Ryssland har en hel del av-arter inom sin affärskultur. Detta är en risk som man bör vara medveten om i sina kontakter med det stora östra grannlandet. Många finska börsbolag har en ganska gedigen satsning på ökade kontakter i Ryssland. Kanske de trots allt borde handlas med en riskpremie istället för att som nu handlas till potentialen?

Inga kommentarer: