tisdag 6 juli 2010

Helsingforsbörsen i juni

Förutom Nokias vinstvarning har det hänt några andra saker i juni. Här är ett axplock.

EBM gav upp den sanslösa insiderdomen och går vidare med skattebrotten. Jag tolkar detta som att man numera kan handla fritt på insiderinformation, men man måste vara noggrann med att betala skatten. Sanslöst!

Talvivaara fortsätter sin produktionsökning. De producerade 1.200 ton Nickel i juni och tror att årets produktion kommer att landa på 15.000-25.000 ton. Det är enligt plan (korrigerat med avbrottet i mars). Vid årsskiftet kan Talvivaara bli riktigt intressant, även om vägen dit kan bli gropig...

YIT har köpt fastighetsservicebolaget Caverion som främst är verksamma i centraleuropa. Med köpet ökar service-delen ytterligare och skulle YIT kunna öka Caverions marginaler så kan det bli en riktigt bra affär. YIT blir också näststörst på den tyska marknaden via detta. Intressant!

Orion kom med en positiv vinstvarning. De har tidigare sagt att årets omsättning ska "växa lite", men nu har de slopat tveksamheten och säger att den växer. Detsamma gäller rörelseresultatet. Orsaken är framförallt att riktigt bra försäljning, samtidigt som kostnaderna har hållits stabila. Jag är förstås fortfarande nervös över Stalevos eventuella bieffekt i form av prostatacancer, men det senaste kvartalet har detta inte nämnts med ett ord. Hur var det nu: Om man inte talar om problemen så finns de inte?

Kone hade CMD och upprepade i princip vad de har sagt tidigare. Vad som däremot påpekades lite extra var Kina och möjligheterna där. Kone har stor potential i det landet, då nya och högre hus kräver hissar. På kort sikt är det kanske ingen större möjlighet, då Kinas ekonomi har visat lite blandade signaler på senare tid. Det som stör mest i Kone är ändå den något höga värderingen, även om detta kvalitetsbolag förtjänar det. Balansen är urstark och förvärv borde vara en tidsfråga.

Finnair beställer fem nya Airbus 312ER-flyg och kommer med en positiv vinstvarning. Dessa flyg ska ersätta fyra Boeing 757-plan. Den hård prövade finska flygbolaget satsar sig alltså ur denna kris. Angående vinstvarningen så var det väl inte så upphetsande. De har tidigare sagt att Q2-förlusten ska vara rejält större än Q1, men nu ska den bli i nivå med Q1! I siffror innebär det en förlust på ca 26 Meuro (EPS:-0,19 euro). Finnair-aktien är intressant vid 4,00 euro men de är tyvärr i fel bransch. Flygplansaktier ska inte finnas i min portfölj!

Till slut noterar jag att EURIBOR-räntorna har klättrat, samtidigt som EUR förstärks mot USD. Noterar vi således en gryende återhämtning och en eurokris som håller på att bedarra? Det är å andra sidan en optimistisk och subjektiv tolkning från min sida...

Inga kommentarer: