måndag 14 juli 2008

Dagen D i Helsingfors!

En aktieide i sommarvärmen!

På torsdags rapporterar Nokia, Helsingforsbörsens största bolag. Långsiktiga aktieägare kanske noterar det från båten/sommarstugan/balkongen men aktiva traders ser till att vara inloggade före kl 13 finsk tid (12 i Sthlm).

Orsaken är att kursreaktionerna i Nokia ofta har varit stora vid halvårsrapporten. Undantaget 2006 har kursen rört sig ca 5-21 %. Problemet är att de har gått åt båda håll, vilket inte gör det självklart att man ska köpa aktier.

Det är i dessa lägen man ska titta på optioner alternativt warranter/CFD:s. Genom att köpa en call (köpoption) och en put (säljoption) så nära akitekursen som möjligt, drar man nytta av stora aktierörelser. Ok att man förlorar i ena ändan, men man vinner mer i den andra!
"Alla" kan göra motsvarande upplägg med warranter men de är ofta sämre prissatta och svårare att jämföra, trots att de förstås är betydligt enklare att handla med.

Risken med dessa affärer är att aktiekursen blir stillastående (som 2006). Då förlorar man "lite" på denna position under förutsättning att om man går ur positionen samma dag. Håller man positionen till optionernas förfallodag, riskerar man att förlora hela det placerade beloppet.

Nedan kursreaktioner på Nokias halvårsrapport de senaste åtta åren.
(stängningskurs rapportdagen jfrt med handelsdagen innan)

2/8-07: +8,2 %
20/7-06: +0,4 %
20/7-05: -10,1 %
15/7-04: -11,9 %
17/7-03: -15,5 %
18/7-02: -4,6 %
19/7-01: +13,9 %
27/7-00: -21,3 %

2 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet med att köpa en options-strut i en aktie där alla förväntar sig stora rörelser är förstås att premierna blir dyra p.g.a. hög implicit volatilitet. Det krävs helt enkelt riktigt stora rörelser för att gå med vinst i positionen och den potentiella förlusten är större.

iTrader sa...

Du har alldeles rätt att krävs stora rörelser för att denna position ska gå hem.

Jämfört med direkta aktieköp tror jag dock att en strut avkastar bättre på torsdag. Och ser man till de senaste åtta åren är 10 % inte ovanligt! Dessutom brukar kursen svänga mer under handelsdagen.