torsdag 10 juli 2008

När ska man investera?

När har börserna sjunkit klart för denna gång? Den bistra sanningen är att ingen vet! Ingen har lyckas pricka botten konsekvent, även om vissa har lyckats någon enstaka gång. Därför gäller den viktigare frågan din egen personlighet - "vågar" man placera när börsen har fallit kraftigt?
Studera nedanstående graf över Helsingforsbörsen (portföljindex) på tre år. Skulle du ha belånat huset och placerat allt i en välspridd aktieportfölj med den på näthinnan?

Knappast, men det borde du ha gjort! Idag skulle du fortfarande vara nästan +100% trots det senaste årets nedgång. Ifjol den här tiden skulle du ha varit nästan +200%.Med detta exempel vill jag inte påstå att vi ligger nära botten, men när bottenläget är där - då kommer det att se hemskt ut! Därför känns det som vi närmar oss. I dagsläget är "alla" negativa och domedagsprognoserna får mycket mediautrymme. Man hör t.o.m. tal om att kreditkrisen kommer att hålla på mycket länge till. En sak som återstår är den där paniken jag har efterlyst. När den kommer, då (senast) ska man vara fullinvesterad igen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dina grafer belyser perfekt det faktum att ingen kan veta när en botten eller topp bildats, men alla kan utnyttja en trend och placera när den är tydlig. Jag hade defintivt blankat under nedtrenden och köpt på mig löpande under upptrenden, när de var så "rena" som dina grafer visar.

iTrader sa...

Å andra sidan hade vi åtminstone 6 rekyler som störde nedtrenden. Såhär i efterhand är det alltid lätt att se hur man borde ha gjort, men mitt under nedgången är det svårt.

Vad tror du t.ex. om senaste veckans nedgång. Början på något värre eller sista skriket innan vi hämtar oss?