fredag 4 juli 2008

Förbryllade investerare

Det finns knappast någon investerare idagsläget som kan sägas ha koll på läget. De som ligger i mestadels räntepapper är rädda för att de kommande resultaten ska dra ned kurserna ytterligare och de kommer säkert att ligga kvar i räntepapper tio år till. De som har mestadels aktier är antingen långsiktiga som "aldrig säljer" eller sådana som helt enkelt inte har en aning om den pågående kreditkrisen.
Om tio år är den brutala sanningen den att aktienissarna kommer att ha tjänat mer än räntenissarna, eftersom en välspridd aktieportfölj över tiden ger bättre avkastning än räntepapper! Därför ska man försöka ta sig till aktiesidan.

Alla vill givetvis veta när vi når botten? Di.se hade en bra genomgång av olika scenarion och kontentan var väl något förenklat att vi kan ha ca 20-40 % kvar till en absolut bottennivå. Man ska dock komma ihåg att ingen någonsin har lyckats pricka botten upprepade gånger. Alla "bottenteorier" är fortfarande endast prognoser. Det är först när vi har passerat botten som vi kan säga var den var. Därför är de intressantare frågorna:
  1. Var är börsen om 3 år? Kommer bolag som Kesko, Nokia, H&M, Kone, UPM, SCA, Getinge, Nokian Renkaat, Tekla, Outotec, Volvo, SKF och byggbolagen att finnas kvar?
  2. Kommer jag att kunna behålla mina placeringar under den tiden eller kan jag bli tvungen att sälja före?
  3. Klarar jag nattsömnen om det kommer månadsrapporter med siffran -35% i marginalen?
Om man svarar ja på dessa tre frågor, då är det definitivt läge att titta närmare på börsen efter rapporterna i juli-augusti.

Däremot behöver man inte vara en idiot! Om man får "stor-arvet" idag, investera för kanske 40 % nu. Vänta 6-12 månader och investera ytterligare 30 %. Sedan 6-12 månader på det investerar man resten. Med tur har man prickat en historisk botten med någon av investeringarna, samtidigt som man med stor säkerhet har gjort en bra affär på 3-5 års tid. Om tio år har man antagligen gjort en riktigt bra affär...

Inga kommentarer: