onsdag 9 juli 2008

Stackars ägare i Swedbank!

Bland de större nyheterna på di.se hittar vi idag att Swedbanks ägare är oroade av situationen. "Vi har förutsett att Baltikum skulle gå ner, men kanske inte riktigt på det sättet som skett", säger Sparbanksstiftelsernas Ingrid Dahlberg. Jag antar att hon har sett aktieutvecklingen... (se graf från 1 jan-07 tills igår)
Att lånestockens risknivå ökar från dagens "nollnivå" måste de ha insett när de inledde satsningen i Baltikum. När de nu är officiellt oroade låter det som ett klassiskt fall av gnäll och ansvarsförskjutning. Det är helt uteslutet att största ägaren inte kände till risknivån på dessa nya marknader och nu är det bara att bita ihop. Förväntade kreditförluster på 3-4 % av lånestocken är givetvis högre än de senaste 10 åren, men har ledningen prisat riskerna rätt är detta ingen katastrof som kräver ett extra styrelsemöte!

OM däremot största ägaren hade tänkt sig en försäljning i höst (alt. fusion/emission) då är utvecklingen riktigt sur! Kanske det är där skon klämmer...

Man måste ju ändå le lite. Vad säger Swedbank åt sina kunder i dagsläget när börserna har tappat 35 % på ett år? Antagligen är det ett konsekvent (och oftast korrekt): "Ligg still i båten". Knappast kallar de in kunderna på "extra" placeringsmöten för att börsen har gått ner "på det sättet som skett"!

1 kommentar:

Anonym sa...

Haha, huvudet på spiken om hur man agerar internt och externt i en storbank! :)