torsdag 3 juli 2008

HM faller igen!

Brittiska "Marks and Sparks" hade usla försäljningssiffror igår och det tog ned HM! Att investerare aldrig lär sig! Storbritannien är av HM:s största marknader och givetvis är oron stor för att även HM ska drabbas. Historien visar dock att HM inte brukar drabbas av konjunkturer och talesättet "sälj aldrig HM" kommer från deras fina historik. Naturligtvis vet man aldrig var botten är men gårdagens nedgång gjorde definitivt HM ännu billigare i mina ögon.

Börsen pressas annars av allmän oro och pessimisterna börjar få mer utrymme. "Vi ska ner till 2003 års nivåer påstod" en teknisk analytiker i di.se. Det skulle innebära ca 30-40 % till. Egentligen är profetsior om var botten ligger ganska ointressanta, eftersom ingen ändå lyckats pricka rätt. Det som man vill veta var börsen står om 2-3 år. Ok att vi ska ner en vända men om vi är 50 % högre om 2 år så är det trots allt bättre att köpa aktierna redan idag än att vänta två år och fortfarande ha pengarna på kontot. Det kräver dock en rejäl portion förtroende för börsen för att inte bli en vänta-och-se investerare i dessa tider!

ECB har räntemöte på idag och marknaden förväntar sig en höjning med 25 punkter till 4,25%. Orsaken är tyvärr inte att osäkerheten i ekonomin har försvunnit, utan att inflationen vägrar ge med sig. I måndags visade inflationstakten +4,0 % inom EMU vilket är den högsta nivån sedan 1997. OM, ECB höjer på torsdag sätter de ner foten rejält och visar att de tar inflationsproblemet på allvar. Förhoppningsvis raderar de inte ut tillväxten på samma gång...

Inga kommentarer: