torsdag 17 juli 2008

Såg vi vändningen igår?

USA-börserna klättrade hela gårdagens handelsdag i den vackraste kurva vi har sett på länge! Var det då den efterlängtade vändningen? Kanske, men det är alldeles för tidigt att säga. Spontant känns det som vi åtminstone såg början på en rekyl. Frågan är om den tar oss flera år framåt eller endast till september?

Orsaken till gårdagens uppgång var att råvaror med oljepriset i spetsen fortsatte sjunka. Om det senaste årets uppgång beror på spekulation (som jag tror) har vi bara sett början på den nedgången. Skulle råvarorna sjunka kraftigt är det lösningen på många av dagens problem. De ger lägre inflationstryck, minskade kostnader för företagen och dessutom "kan" centralbankerna sänka räntorna. Nu ska man inte ropa hej innan man är över bron, men det gjorde börserna igår!

Teleste var en stor besvikelse. Den tidigare intressanta tillväxtmaskinen kommer från ca 12 euro/aktie till 4,18 igår. Trots ökande orderstock avtar både resultat och omsättning och den orderstocken får först genomslag i resultatet 2009. Teknikbolag är alltid svåra, men i dessa tider kanske man ska undvika dylika bolag.

SEB igår var helt ok. Resultatet var bättre än väntat men i ärlighetens namn är det framtiden man är orolig för. Baltikum ser inte bra ut och oron gäller att dessa marknader kommer att
ta ned resultatet flera år framåt. Personligen tror jag att man är lite för nervös, men det är ändå skäl att ta det lite lugnt med våra nordiska banker. Vi har inte sett tillstymmelse till kreditkris på huvudmarknaderna och kommer den hit kan kurserna mycket väl sjunka lite till. För den som orkar lyfta blicken några år, är dock dagens kursnivåer redan intressanta.

Inga kommentarer: