onsdag 9 juli 2008

Sista vinstvarningarna?

Vid midsommar kunde det knappast vara oklart för något företag hur deras Q2 såg ut. Därför var vinstvarningar mycket sannolika och tyvärr medräknade. Nu är Q2-resultatet inte oklart för något företag. Därför undrar hur man ska tolka de företag som inte har sagt något? Är deras resultat bra eller är det bara "normaldåligt" dvs inte "extra dåligt"? Bland de företagen har vi ett koppel verkstadsbolag samt de kraftigt nedvärderade byggbolagen. Köpläge eller säljläge - krona eller klave?

Bang & Olufsen vinstvarnade i måndags. De pratar främst om advokatkostnader men senare kryper det fram att minskad orderingång ger ett mycket osäkert marknadsläge. Det här var inte bra nyheter för Amer och bygger på nyheterna som Fiskars meddelade i sin vinstvarning i juni. Sällanköp är därmed en av de branscher med konstaterad efterfrågeminskning. Husqvarna ser därmed ut att kunna blir ännu billigare inom en snar framtid...

Alcoa inledde rapportsäsongen igår med att överträffa förväntningarna, trots att de hade en engångskostnad som drog ned rörelseresultatet ca 9 %. Att aktiekursen dessutom blev belönad för det fina resultatet är ett mycket positivt tecken inför kommande rapporter.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att när vi inleder rapportsäsongen med Basware imorgon, är vi precis lika förvirrade som vi var tidigare. Bolagens resultat kan vara precis lika bra eller lika dåliga som helst. Ett sätt att kompensera för förvirringen är att titta på nyckeltalen. Låga värderingar, hög dividendavkastning ger viss trygghet, men en katastrofrapport kommer att sänka vilken aktie som helst...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att Alcoa visar ett fint resultat kan ju vara ett tecken på att konjunkuren är fortsatt god så att de får bra avsättning för sina produkter. Alternativt så handlar det mer om uppgången i aluminiumpriset under 2008, från runt 2000 till drygt 3000 (om jag läser den enkla grafen på LME rätt). Eller så är det en kombination av båda dessa faktorer.

Å ena sidan, å andra sidan...

Själv låter jag trenden styra mitt agerande och köper heller dyrt och säljer dyrare, än fiskar efter billigt för att sälja dyrt. Det är svårare rent mentalt men i min mening mer framgångsrikt.

iTrader sa...

Alcoa har definitivt gynnats av alu-priset. Aluminium är väl den bästa råvaran sett till prisutveckling den senaste månaden, om jag inte har helt fel.

Det mest intressanta tycker jag ändå är att aktier blir belönade för bra rapporter. Det bevisar att det finns köpare - några iallafall.

Trender är svåra att gå emot. Lyckas man blir man rikligt belönad, men oftast förlorar man på det. Därför ska man antingen som du följa trenden eller likt Warren B köpa på "låga nivåer" och låta barnbarnen ärva.