fredag 4 juli 2008

Råvaruaktiernas börjar ge vika!

De amerikanska råvaruaktierna har börjat ge vika. Under onsdagen var oljebolagen de största förlorarna och även stålbolag kom ned kraftigt. I Norden upplevde vi samma sak igår (Rautaruukki -8,6%, SSAB -6,2). Varför är då detta intressant? Jo, börsen brukar med kuslig precision förutse marknaden med ca 6-8 månader. Om råvaruaktier faller idag kommer kanske råvarupriserna att börja falla vid årsskiftet. Nu behöver det inte vara så, men det är en indikation.

Ytterligare en indikation fick vi från en undersökning bland stålföretag. De amerikanska stålföretagen spådde lägre priser om ett år medan de europeiska såg fortsatt stigande priser. Om USD stärks kraftigt mot EUR då infrias bådas scenarion, men annars är det någon som kommer att ha fel! USA brukar ligga före i konjunkturcykeln så jag tror mer på dem.
Därmed kanske vi börjar se en avmattning i råvarupriserna. Det skulle inte vara en dag för tidigt och kunde fungera som en katalysator för börsen det kommande året.

Jag säger inte att det är köpläge redan men vi börjar få väldigt många aktier som handlas under 10 ggr årets beräknade vinst. Efter Q2-rapporterna har halva året gått och om resultaten håller borde det vara ett bra läge i dessa aktier. Vissa aktier handlas ca 5 ggr årets vinst och om inte Q2-rapporten är katastrof så "måste" det vara kanonläge i dessa.

Igår var annars centralbankernas dag. Svenska Riksbanken höjde till 4,50 % och flaggade för ytterligare höjningar. Isländska centralbanken lämnade styrräntan på 15,5 % (!) och spådde massiv BNP-nedgång och fortsatt hög inflation. De ska börja sänka räntan mot slutåret. ECB höjde till 4,25 % som väntat. Slutligen kom Danmarks centralbank och höjde till 4,60 % (25 pkter) trots pågående lågkonjunktur. Samtliga centralbanker lider av inflationen och man kan bara hoppas att den börjar ge med sig snart...

3 kommentarer:

Anglerfish sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anglerfish sa...

Bra sida du har med lite intressanta inlägg. Håller själv på med en ny blogg. Skall vi länka?

http://aktiestrategier.blogspot.com/

iTrader sa...

Jag är alltid öppen för nya finansperspektiv.

Du är länkad.