onsdag 2 juli 2008

Råvarorna fortsätter stiga

Bilden nedan är från Bespoke Investment Group och visar den senaste årets prisförändring (%) på 10 utvalda råvaror. Man kan konstatera att prisuppgången är både generell (den drabbar olika typer av råvaror) och kraftig! Den stora frågan är varför? Beror uppgången på traditionell nationalekonomi eller spekulation? Med andra ord ser vi ökad efterfrågan och minskat utbud eller beror uppgången på trading med alla miljarder som finns investerade i diverse råvarufonder?

Om man tror på utbud/efterfrågan så har vi riktigt jobbiga tider på gång. Det antyder att vi på allvar börjar få ont om resurser på jorden. Om man däremot tror på spekulation så kommer lösningen fortare än man anar och nedgången kan bli brutal.
Personligen tror jag främst på spekulation och därför tror jag inte heller att råvaror är en bra placering just nu!
En notering utgående från grafen; den dagen råvarupriserna börjar sjunka, ska man då investera tungt i apelsiner? Senaste året har de haft en negativ korrelation med övriga råvaror...


Börserna hade sin största nedgång på länge igår. Vi är nu -31% i Helsingfors och -32% i Stockholm räknat från toppen i juli ifjol. I januari var dessa nivåer bra köpnivåer (för den som hann med). Igår var första gången med antydan till panik och jag tror att den som inte vågar investera de närmaste veckorna, kommer aldrig att göra en bra affär! Litar man på företagens intjäning och har några års tidshorisont finns det stora möjligheter i dagsläget. Problemet är att möjligheterna kan vara än större om två veckor!

Inga kommentarer: