fredag 11 juli 2008

Tyvärr en del vinstvarningar kvar!

Förra veckan var inte de sista vinstvarningarna. Igår berättade M-real att Q2 blir sämre än ifjol och att döma av börskursen (-2,6%) var det förväntade nyheter. Ett av börsens mest skuldtyngda bolag kommer givetvis att ha ökande problem med dagens ränte- och inflationsbild. Redan idag betalar M-real minst Euribor + 11 procentenheter (~16%) på sina företagslån! Frågan är om det är en bra affär för någon part?

Även M-reals största ägare Metsäliitto vinstvarnade och meddelade att resultatet inte blir bättre än ifjol, snarare sämre. Det var naturligtvis långt ifrån överraskande nyheter.

Ett av världens största bolag Walmart rapporterade däremot bra försäljning igår. Den ökade 5,8 % och börsen studsade till. Nu ska man minnas att amerikanerna fick en skatteåterbäring i maj-juni och det är inte helt otänkbart att det mesta gick till Walmart. Med detta i minne var det kanske inte sååå bra siffror och man undrar fortfarande hur den amerikanska konsumenten mår?

Olja, olja och andra råvaror drar ned oss. Oljepriset har sjunkit tillbaka några dagar och det tryckte upp börserna direkt. Nu visade sig att inget varar för evigt och Irans missiltest (kryddat med politiska uttalanden) sköt iväg oljepriset 5 % igår. Givetvis kom börsen ner för att sedan återhämta sig mot slutet. Intressant är dock den negativa korrelationen olja/börs och jag är ganska övertygad om att den dagen råvarorna (med olja i spetsen) börjar falla, då (senast) ska man vara fullinvesterad i aktier.

Inga kommentarer: