tisdag 1 juli 2008

Teliasonera förblir statligt!

Åtminstone något år till. France Telekom meddelade igår att de drar tillbaka budet på Teliasonera. Orsaken är att ägarna inte kunde komma överens om priset. FT hade inte råd att betala kontant och gjorde därför ett kombinationserbjudande baserat på minst sagt suspekta villkor. Staten målade in sig i ett hörn när de gick ut tidigt och sade att budet var för lågt. Detta trots att de skulle få ca 63 kr/aktie, att jämföra med maj-07 då de sålde stora poster för endast 50 kr/aktie! De som utnyttjade budtiden till att sälja aktier via börsen har antagligen gjort den bästa affären. Övriga kan få vänta några år till innan vi får se 6,27 euro/aktie.

Om man bortser från den senaste månaden är faktiskt Teliasonera på en ganska intressant nivå just nu efter gårdagens ras (-11%). Stabil omsättning och en lockande värdering. Om de dessutom klarar att ge 0,20-0,25 euro i dividend/aktie så är även dividendavkastningen bra. Osäkerheten ligger främst i det korta perspektivet och huruvida alla pessimister sålde igår (innan månadsskiftet). Jag antar att det inte är många fonder som vill stoltsera med stora innehav i aktien vid halvårsrapporten...

Affärsvärlden menade att M.Odell har något på gång, annars skulle han inte våga säga nej till det här budet. Spekulationen är inte helt otänkbar, men samtidigt är det mycket svårt att se vem annars som skulle kunna lägga bud? Personligen tror jag att största problemet med budet var kombinationen med franska aktier. Det skulle aldrig gå att få det till en bra affär för 650.000 aktieägare. Att man sedan skyller på budnivån är väl mest artighet mot stolta och arroganta fransmän!


Senaste helg möttes 100 centralbankschefer i schweiziska Basel. Inte helt förvånande var samtliga oroade över inflation, tillväxt och det höga oljepriset (t.o.m. arabstaterna ser problem med oljepriset)! Centralbankschefernas uttalanden var ganska dystra och prognoserna pekar på en "andra våg" av turbulens i kreditkrisen. Det är inte helt olikt övriga experters uttalanden. Förhoppningsvis är detta den sista vågen och man ska alltid komma ihåg att när "alla" är pessimistiska, då ska man själv investera... Vi närmar oss det tillfället eller så är vi redan där!

Inga kommentarer: