fredag 12 september 2008

Aktieide i HKScan

HKScan har haft problem under några år. Gamla HK Ruokatalo tog lån och köpte Scan inkl. skulder. Gearingen hamnade långt över på 138% i slutet av fjolåret. Strategiskt ligger de i gräddfilen men lönsamhetsmässigt och finansiellt finns det orosmoment. Problemet har varit att kostnaderna framförallt inom svinkött sköt i höjden under fjolåret. Då hängde inte HK:s låga marginaler med! I det ljuset har oron och kursnedgången (18 till 6 euro) varit befogad.

I veckan kom dock Glitnir med positiva nyheter och köp-rekommendation. Enligt deras källor inom danska grisbranschen (jo det är sant) och egna analyser kanske marknaden börjar återgå till bättre prisnivåer. Det kan vara ljuset i tunneln för HKScan.

Värderingen på HKScan är nästan ett skämt, tills man ser balansräkningen. Skulderna kan bli riktigt jobbiga. Ser man till försäljningen på ca 2,1 Mrd euro är det dock svårt att se varför de ska värderas till endast ca 250 miljoner euro! Skulle de nå 2006 års marginaler kanske de kunde dubbla nettovinsten från fjolårets 38,6 miljoner, lite beroende på de finansiella kostnaderna. Det är givetvis en önskescenario men visar ändå på potential!

Jag hade nästan samma ide i våras utan större framgång. Då tittade jag främst på resultatet i kombination med deras egna prognoser. Då sade bolaget att marknaden skulle vända under H2 - något som bolaget senare har skjutit fram. Helt klart var det för tidigt ute! Det finns inga garantier för att jag inte upprepar samma misstag igen, men nu tycker även Glitnir att det är läge.
Slutligen, ja jag har själv köpt HKScan idag.

Inga kommentarer: