onsdag 3 september 2008

Ska oljan lyfta börsen?

Oljepriset har fullständigt rasat den senaste veckan och gårdagens 107 USD/fat är lägsta vi sett på länge. Detta är dock mycket goda nyheter för ekonomin. Konsumenter får högre disponibel inkomst, företagens kostnader minskar och allas fiende nr 1 inflationen kanske ger med sig (=> lägre räntor).

Förlorare på oljefallet är dock i första hand oljebolag (förstås) men även "miljöbolag"! Det kommer sig av om oljepriset når gamla nivåer (50-60 USD/fat) så lär miljödebatten komma av sig. Plötsligt är etanol, jordvärme och låg energiförbrukning inte det viktigaste för mänskligheten längre! Nåja, vi har en bit till dessa nivåer men man ska nog inte ta miljöbolagen och deras värderingar för givna om oljepriset fortsätter falla...

Vinnare på oljefallet är i första hand flygbolagen och de företag som är beroende av olja i sin produktion. Finnair, SAS men också Kemira och Lassila & Tikanoja. Även Nokian Renkaat drar nytta av lägre oljepris. Det finns säkert flera. Kontentan är dock att det finns fler vinnare än förlorare med lägre oljepriset, eftersom miljön inte är börsnoterad!

Inga kommentarer: