tisdag 30 september 2008

Ett oväntat nej!

Amerikanarna röstade oväntat nej till räddningspaketet igår! De som har fötterna i riktiga världen förstår ingenting! Det är ett svart hål i den amerikanska banksektorn som många kan dras in i och politikerna väljer att inte agera!!! Nu finns det en teoretisk chans att de röstar igenom detta innan veckan är slut. Tittar man realistiskt är det dock svårt - vad skulle kunna ändra på några dagar? Gillade man inte förslaget så gillar man knappast en variant av det heller!

På sikt tror jag nog att politikerna tar sitt förnuft till fånga och röstar igenom räddningspaketet. Problemet är att det antagligen dröjer några veckor och det betyder att vi får se flera konkurser inom bankbranschen.

Det var kanske inte helt oväntat men kreditkrisen kryper närmare. Igår tog isländska staten över Glitnir Bank för 600 miljoner euro. Penningmarknaden har sedan några veckor ställt till det rejält för samtliga isländska banker och saknar man egen inlåning så är det förenat med extremt höga kostnader att driva bankverksamhet just nu.

Övriga isländska banker säger sig inte vara i samma sits men det är nog en sanning med modifikation. Åtminstone Kaupthing är i en liknande sitaution, men givetvis kan det nya ägartillskottet garantera en rätt så stor summa pengar. Landsbanki har nog bästa sitsen, men att säga att den är bra är nog att överdriva.Det ryktas också att FL Group har riktigt stora problem och det skulle för det första inte vara oväntat och för det andra kunna bli riktigt jobbigt för Kaupthing.

Här i Norden är det som vanligt Swedbank som råkar mest illa ut. Kursen steg på rykten i fredags och igår fick köparna sur eftersmak! Fundamentalt borde Swedbank klara sig utmärkt men om man börjar tappa förtroende så är det svårt att vända den trenden. Speciellt om man officiellt lägger locket på och tror att kunderna är dumma! Topp3-listan:

  1. VD säger: jag tror inte vi har tappat kunder
  2. VD säger: vi kommer fortfarande att tjäna rejält med pengar i Baltikum
  3. Banken har försökt mörka hur mycket som riskeras i samband med 9-miljarders exponeringen till Lehman Brothers

Dylikt agerande ingjuter mer skräck än förtroende!

M-real säljer sin grafiska del för 750 Meuro. 500 kommer in kontakt och resten är skulder som de för vidare till köparen. M-real tappar ca 1 miljard euro i omsättning, men resultatet förbättras kraftigt (ca 120 miljoner). Det här var det bästa vi har hört från M-real men varför väntade de så länge? Vad har det kostat bolaget att inte sälja detta för ca två år sedan? Fortfarande är M-real långt ifrån intressant. Även om hela köpeskillingen används till amorteringar så finns det lite för många hål att stoppa dem i...

Kappahl missade förväntningarna igår och handlades ned kraftigt. Frågan är dock hur illa det är ställt med bolaget. Dividenden är riktigt bra, värderingen sanslöst låg och en storägare som styr (och inte är nöjd). Vågar man gå emot marknaden kan detta vara ett läge, speciellt då klädbranschen är utskälld och börsen är fem före kollektivt nervsammanbrott!

Inga kommentarer: