måndag 22 september 2008

Måndag igen

Så här dagen efter helgen undrar man vad som hände i fredags? Konsekvensen känner vi till med kraftigt stigande börser världen över. Varför det? Ok att paniken försvann. I torsdags var vi på gränsen till en ny -20%-dag och i fredags var den oron bortblåst. Men rent konkret? Vad ändrade mellan torsdag och fredag som gjorde att börserna skulle värderas upp 8-22 %?

Den viktigaste anledningen var att USA-börserna steg på torsdagkvällen. Resten av världen vågar inte göra någonting på egen hand och när USA flyger iväg så följer vi vackert efter.

Orsaken till USA-börsernas rusning står att finna i amerikanska myndigheters åtgärder. De skapar en bankakut (efter nordisk 90-tals modell) där 500-800 miljarder USD av dåliga lån ska samlas. Ett jättesteg för att lösa krisen och egentligen den första konkreta systematiska åtgärden i USA.

Myndigheterna förbjöd också "naked short selling" vilket innebär att blankning blir mer komplicerat och även olagligt i vissa fall. Lite av en panikåtgärd men det eldade säkert på rallyt när många blev tvungna att stänga sina positioner.

Fundamentalt har dock inget ändrats! Vi har fortfarande (USA) banker med stora förluster, vars största prioritet är att hitta kapital. Vi har eventuellt en sämre konjunktur på gång i hela världen. Inflationen är fortfarande lite för hög. Således, fredagen var det bästa vi har sett på länge men fortfarande har vi en hel del kvar som kan ställa till det för börsutvecklingen.

Moskvabörsen öppnades i fredags efter två dagars "renoveringsstängt". Börsen tokrusade ca 22%! Ryska marknaden har upplevt en en hel del turbulens de senaste dagarna. Tydligen har ryska myndigheter varit tvungna att tillföra kapital i ryska banksystemet. En bank fick problem under onsdagen och internbankräntorna sköt i höjden. Det riskerade att bli en kris som lyckligtvis inte realiserades. Regeringen har mer åtgärder förberedda men informationen har varit minst sagt knapp och ingen vet väl riktigt hur det är ställt med Rysslands ekonomi. Personligen är jag lite ställd över ryska börsen! +22% lockar till köp men jag undrar om vi har sett allt ännu? Det sjunkande oljepriset borde få effekt även om Medvedev vidhöll att ryska ekonomin inte är en bananrepublik som är beroende av olja!

Inga kommentarer: