fredag 19 september 2008

Aktieideer i kapitalkonserveringens tid!

Egentligen borde väl rubriken vara "har det vänt" men det har jag skrivit ett tag och haft fel! Gekko uppdaterade sin VIX-graf igår och enkelt uttryck kan man säga att "köpsignalen" blev en "köp-för-tusan-signal"!

Trots gårdagens USA-utveckling så är fokus fortfarande på att behålla kapitalet. Då borde man själv ta tillfället i akt och fokusera på att hitta bolag med stadigt ökande vinster - precis som man annars gör! Här kommer några lösa ideer utan närmare förklaring. Givetvis kan kurserna sjunka ytterligare, men i något skede blir aktien intressant. Då hinner man ändå inte köpa dem på "lägsta möjliga kurs". Ideerna präglas som vanligt av lång sikt, även om de flesta börjar bli allergisk mot uttrycket! Here we go:

HM har växt stabilt och bra i över 30 år. Slutar vi köpa kläder för att vår disponibla inkomst sjunker? Kanske vi övergår till billigare kläder? Alltså börjar vi handla på HM...

Nokia har stor kassa och en sanslös organisation. De har historiskt reagerat snabbt på förändringar på marknaden. Om 20 år kanske mobiltelefoner endast är en liten del av verksamheten? Man glömmer att för 25 år sedan gjorde de främst gummistövlar...

Kesko tillhandahåller livsmedel - tyvärr i hård konkurrens. När slutar vi handla mat? Precis, aldrig! Klart att inredningsdelen, bilförsäljningen och byggsidan kommer att ha det tungt ett tag, men huvuddelen av Kesko är mat. Det är svårt att hitta stabilare försäljning!

Nokian Renkaat har klarat att växa även i dåliga tider. Nu har de koncenterat sin produktion till St Petersburg och i takt med den ökade politiska risken har kursen kommit ned. När (inte om) Rysslandsbörsen stabiliserar sig kanske investerare åter kan tänka klart och se ett intressant tillväxtbolag. Sen vill man ju inte se handelshinder mellan Ryssland och resten av världen...

Kone är ett ganska anonymt hissbolag som tuffar på. De tar några order här och där, har en stor andel av omsättning från service av hissar och framförallt en stark balansräkning. I början på 90-talet lyckades de växa trots allvarlig lågkonjunktur. Upprepar de den prestationen under nuvarande kreditkris?

F-secure har stabil tillväxt och ok vinstmarginaler. Marknadsvärdet är en bråkdel av den historiska toppnoteringen men sett till vinsten är de fortfarande ganska högt värderade. Håller utvecklingen är de dock fortfarande intressanta.

SCA & UPM är två skogsbolag med stabil dividend. UPM handlas kring egna kapitalet och SCA är allas hackkyckling. Skogsbolagen har inte direkt de högsta lönsamhetsnivåer men de har stabilitet. SCA har inte sänkt sin dividend sedan 1950-60 nångång. UPM har inte exakt den historiken (ännu) men de hänger med.

Inga kommentarer: