tisdag 2 september 2008

Vart tog Gustav vägen?

Man kunde nästan se besvikelsen i reportrarnas ögon när kategori 3-orkanen Gustav bedarrade till en höststorm! USA-börserna var stängt och man kunde tydligt se hur t.ex. CNBC hade flyttat fokus från börskurser till orkankaos á la Katrina. Nu visade det sig att stormen inte drog med sig samma förstörelse och dessutom passerade den snabbare vilket gjorde att regnet blev utspritt. USA-börserna öppnar ikväll, förhoppningsvis med ett lättnadsrally.

Det blåser kallare i Baltikum. Vid Q2-rapporten var både SEB och Swedbank positiva och menade att Baltikum givetvis dras med problem men dessa är övergående. Nu har oron tagit ny fart och en artikel i di.se igår gjorde inte saken bättre. Artikelns slutsats var att de banker som satsar i dåliga tider, ofta drar på sig enorma kreditförluster då de endast "vinner" de sämsta krediterna. Artikeln fick nog mer utrymme än vanligt eftersom den var skriven av en av DI:s bästa journalister - iaf i mitt tycke!

Gårdagens stora nyhet blev till slut Commerzbank som köper Dresdner för ofantliga 9,8 miljarder euro. Det är nummer två och tre på tyska marknaden som går ihop och om konkurrensverket ger affären godkänt bildas en jätte! Det ska dock sparas direkt, 9000 jobb ska kapas enligt di.se. Säljaren AIG gör dock ingen vidare exit. De köpte Dresdner för 24 miljarder euro 2001 och avkastningen har knappast matchat den kursnedgången! Skönt att se fler som gör dåliga affärer just nu...

Inga kommentarer: