torsdag 11 september 2008

Skogen stänger ned!

Både UPM och Stora Enso aviserade neddragningar av produktionen igår. UPM stänger pappersproduktionen i Kajana (=ca 640.000 ton papper) samt cellulosafarbriken i Tervasaari (=ca 210.000 ton). Ca 1600 anställda blir drabbade under 2009-10. Stora Enso stänger ned ca 600.000 ton pappersproduktion och 170.000 kubikmeter sågade trävaror. Där drabbas ca 1700 anställda. Stora Enso menar att detta beror på de ryska virkestullarna som höjs vid årsskiftet.

För branschen är detta bra nyheter. För det första kommer överproduktionen att lätta och för det andra stänger bolagen ned olönsama fabriker. Båda åtgärderna höjer deras resultat på sikt. Givetvis steg kurserna på det.

Har vi börjat nedgången i Ryssland eller har vi sett slutet på den? Nedan en graf från Bespoke Investment Group som sätter Moskvabörsen i perspektiv. Nedgångar på tillväxtmarknader stannar sällan vid -44 %. På lång sikt dock (10 år) finns det stor potential i vårt östra grannland - där har East Capital rätt!Di.se rapporterar idag att ryska staten har gett en kapitalinjektion till ryska kreditsystemet. Det är lite oklart hur den är riktad samt varför? Har ryska banker också problem med subprime? Har de också höga interbankräntor? Knappast gjordes injektionen - som artikeln antyder - för att höja börskurserna. Om så vore fallet har pengarna kastas i sjön. Ryska börsen sjönk igår (igen).

Lehman var en besvikelse igår. Förlusten var ungefär dubbelt så stor som väntat och även om egna kapitalet rapporteras vara ca 4 ggr högre än marknadsvärdet så har man lite svårt att lita på de siffrorna. Enligt VA var marknaden mest besviken på strategin eller ska man säga avsaknaden av den! Lehman sade att de " utvärderar alla strategiska alternativ". Man kan åtminstone inte anklaga Lehman för att stänga dörrar...

Inga kommentarer: