tisdag 23 september 2008

Vart vänder man sig nu?

De senaste veckorna har varit omskakande. "Sanningar" som har gällt det senaste året börjar sättas på spel. Värderingsmodeller verkar inte gälla och ingen litar på vare sig prognoser eller på att bolagen någonsin kommer att växa igen! Det är därför man precis just nu ska se på börsen med "Grahamska" ögon. Analysera, investera och behåll tills något fundamentalt ändrar (ej kurs) - "The Intelligent investor-way". Boken rekommenderas varmt (Benjamin Graham - The Intelligent investor)!

Oljepriset har fått en rejäl rekyl de senaste dagarna. Ett oljefat nosade på 90 USD förra veckan för att nu handlas kring 110 USD! Finns det någon logik på den här marknaden? Visst dollarn har tappat mot andra valutor (det har påverkat tidigare), Nigerianska rebeller strider vid oljefälten och vi är fortfarande inne i orkansäsongen. Trots det, inget fundamental har hänt de senaste två dagarna som förklarar +20 %! Således är detta spekulation och därmed helt omöjligt att sia om!

Man förstår dagstidningarna dilemma just nu. Ena dagen börsras och krigsrubriker. Dag två, precis när krönikörerna har filat på sina förklaringar av nedgångarna, då flyger börserna och all världens problem är borta! Hur håller man en klar linje då? Det går förstås inte! Arkivet kan bli riktigt jobbigt för en del journalister...

Finska traders har gått från Nokia till Nokian Renkaat. Aktien noterade 33,70 i maj för att bottna på 17,92 i torsdags (under dagen). I fredags steg aktien nära 25 % för att igår tappa ca 16%! Har man nerverna under kontroll är bolaget intressant, men det är lite svårt att se någon logik i de senaste dagarnas handel.

Nattsvarta USA-börser igår. Oro för att krisfonden kommer att ha någon effekt är en av de tunnare förklaringarna. Klart den kommer att ha effekt! Problemet nu är att vi fortfarande inte har sett detaljerna och dessutom är den inte ens godkänt av kongressen. Innan dess får vi leva i ovisshet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

På alla marknader är ju spekulation den största drivkraften. Oavsett om man är kort- eller långsiktig, stor eller liten placerare så vill man ju till syvende og sisdt ha avkastning på sitt kapital.

Att kurserna slår fram och tillbaka gör det i mina ögon bara än tydligare att marknaden styrs av flockbeteende, rädsla, girighet, och informationsbalanser. Priserna avspeglar summan av alla aktörers förväntningar, och om aktörer inte är så rationella som en del vill tro så är det naturligt med kraftiga rörelser av och till.

För min del ser jag de senaste veckornas händelser som ett klart argument mot hypotesen om effektiva marknader. Det talar alltså för att det går att göra pengar genom aktiv förvaltning. Man kan också se det som ett argument att vara mer långsiktig och inte brys sig så mycket om det korta perspektivet. Problemet med den ansatsen är att det korta perspektivet ibland inverkar substantiellt på det långa. Konkret, en långvarig uppgång kan gröpas ut rejält av en kortvarig men dramatisk nedgång, och hur timar man marknaden då?

iTrader sa...

Jag håller med dig till viss del.

Hypotesen om effektiva marknader kan ibland sättas ur spel på kort sikt. Just nu ser vi t.ex. att värderingsmodeller, långsiktigt tänkade etc får ge vika för framförallt rädsla.
På längre sikt håller nog fortfarande teorin i mina ögon.

Angående trading så finns det absolut en teoretisk möjlighet att utnyttja dessa tider av "marknadsmisslyckande". Att i verkligheten hitta en fungerande kortsiktig strategi som tillfredställande timar marknaden är däremot svårare.

Faktum är att det är så svårt att ingen hittills har lyckats - åtminstone inte så bra att de slår de långsiktiga finansrävarna eller ens index!

Du har dock en variant på gång och jag följer onsdagsfonden med intresse! Tyvärr har du oddsen emot dig...