tisdag 16 september 2008

Konkurs och konkurs!

Lehman ansöker om konkurs basunerades ut igår, men det är väl inte riktigt hela sanningen. De ansöker om en s.k. chapter 11-konkurs vilket innebär att det inte är helt kört för aktieägarna, bara nästan. Dessutom är det delar av Lehman som går i konkurs - andra delar säljs ut. Nåja, benämningen är mest av akademiskt intresse. Lehman har gått från att raknas som 9:e största investmentbank (i världen) till att bli sålt/inlöst för nästan ingenting. Balansräkningen måste vara ett stort svart hål! Kursen sjönk ytterligare 95 % igår och stannade på 0,19 USD.

Finansbranschen drog ned hela börsen igår. Plötsligt inser en hel aktiemarknad att riskpremierna på bankerna borde vara högre. Nu kan man inte längre räkna med att bli räddad av myndigheterna, trots att man är 9:e störst i världen! Så har det alltid varit, men efter helgens Lehman-historia blev det uppenbart. Detta är en av förklaringarna till att börserna faller som de gör. Det börjar nästan dra lite "panik-bris" på börserna vilket faktiskt är en köpsignal för långsiktiga placerare.

Continental vinstvarnade i helgen. De ser ett "klart försämrat ekonomiskt klimat i Nordamerika och Europa" samtidigt som råvarukostnaderna har ökat kraftigt. Frågan är hur detta påverkar Nokian Renkaat? De brukar få iväg kostnaderna till kunder, men kommer det en vinstvarning från dem också? Nokian Renkaat kom iallafall ned på C:s vinstvarning. Med dagens förväntade börsfall kanske de hamnar på 18 euro idag! I januari skulle jag inte ha tvekat en sekund!

En liten korrigering från gårdagens blogg. AIG har fallit från 23 USD till 12,15 i fredags. Igår föll den ytterligare 61 % till 4,76...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan inte Chapter 11 i detalj, men är det inte så att det innebär att ett företag som bedöms få större värde av att fortsätta drivas i ändrad form alternativt säljas i större stycken kan få göra det. Men att det omorganiserade bolaget får aktieägare som är fordringsägare i det nuvarande bolaget. Innebär inte det att nuvarande aktieägare får se sina aktier bli fullständigt värdelösa, eller var i ligger hoppet för dem?

iTrader sa...

Jag är inte heller en Chapter 11-expert men jag antar att det är någon konkursförvaltare som ska sälja det som säljas kan och sedan avveckla resten.

Fortfarande förstår jag inte hur det kan finnas köpare av Lehman-aktier!?!
Eventuellt hoppas de på att försäljningen av delarna (t.ex. mäkleriet) ska täcka skulderna?

Trots det är aktieägarna längst ned på listan av fodringsägare och chansen är minimal. Efter att både Barclays och Bank of America har backat från affär borde det ringa i alla varningsklockor...