onsdag 17 september 2008

Bankkris - kanske inte riktigt!

Tidningarna har bytt aktietipsen mot domedagsrubriker. Nu ska man förereda sig på sämre tider och alla dårar som (över)belånat huset ska snart bli varse om den kalla verkligheten!

Nu delar jag inte riktigt den uppfattningen, även om jag inte gillar bankaktier som placeringsobjekt i dagsläget. Det finns en hel del som skiljer våra nordiska bostadslån från de
amerikanska. Givetvis finns det risker (global lågkonjunktur, kraftiga räntehöjningar, hög arbetslöshet, Baltikum) men generellt sett är nog tidningarna lite väl negativa just nu. Min
favoritkrönikör på di.se hade en intressant artikel i ämnet. Kort sagt, vågar du så vinner du!

Därmed inte sagt att bankerna saknar problem. Nu turas alla om att överbevisa hur otroligt marginellt påverkade de är av Lehman-konkursen. Swedbank hade dock lite svårt att bagetellisera sin 9-miljarder-kronors-exponering mot Lehman och kursen höll sig knappt över 100 kr-strecket. Undrar hur många banker som har åtaganden på AIG och Citigroup?

Husqvarna vinstvarnade igår. Q3 blir väsentligt sämre än ifjol beroende på lägre försäljning och kraftigt neddragen tillverkningstakt. Kanske inte helt oväntat med tanke på VD:s uttalanden förra veckan, men ska man se något positivt så gör de faktiskt en rörelsevinst på ca 300 Msek under Q3. Nu ska man inte tala för sin sjuka mor, Husqvarnas huvudmarknader har stora
problem och det är inte ett bra tecken för ett bolag. Sett på lite längre sikt kommer USA någon dag att vända upp. Då har Husqvarna slagläge - om de finns kvar.

Fed lämnade räntan oförändrad på 2,00 %. Många var inne på att det var det bästa som kunde hända, eftersom en sänkning knappast hjälper förtroendet för bankerna. Däremot att de bistår med likviditet är enormt viktigt. I dagsläget accepterar Fed nästan vad som helst för att låna ut kortfristigt, t.o.m. aktier!

Gårdagen var sanslös i USA! AIG gick från konkurs till räddat flera gånger under handelsdagen. Från måndagens stängningskurs (4,76) var svängingen otroligt. Aktien noterade 1,25 som lägst, 5,24 som högst för att sedan stänga på 3,75! Traders hade julafton. Sent på kvällen kom nyheten att Fed går in och hjälper dem. Villkoren är däremot stenhårda och vi har knappast sett sista AIG-kapitlet än.

Morgan Stanley presenterade sina siffror sent igår - tidigare än väntat. De var också bättre än väntat vilket lugnade ned investerare och kreditgivare (deras riskmarginal på kreditmarknaden steg kraftigt igår!). Det var antagligen precis som MS hade förväntat sig.

I skuggan av finanskrisen har många glömt att oljepriset fortsätter sin dalande bana. Idag noterar Brent spot ca 92 USD/fat och förutom att konsumenter får billigare vardag kanske
inflationstrycket avtar. Det skulle kunna eventuellt kanske ge lägre räntor i Europa.

Inga kommentarer: