torsdag 18 september 2008

Nu är paniken här!

Börserna beskrivs bäst av panik just nu! Gekko hade en graf över VIX-indexet som nu är på motsvarande nivåer som då börsen tidigare bottnat (under 2008). Det var får några dagar sedan och idag måste indexet vara ännu högre! Tradingmässigt är det en viktig köpsignal. Fundamentalt är det mer en konsekvens och säger inget om huruvida vi nu börjar den stora uppgången.

"Societetsindex" är lågt! Investeringslegenden Peter Lynch hade (har?) en form av societetsindex. Det byggde på reaktionerna när han var på fest och berättade att han var fondförvaltare. Ju mer folk som flockades runt honom, desto hetare var marknaden (säljindikation). När folk började ge honom aktietips - då var det riktigt hett (sälj allt)! Omvänt, när ingen ville ens prata med honom, då var marknaden iskall och det var en klar köpindikation.
Jag säger inte att jag är Peter Lynch men den här veckan är jag ingen favoritkollega på lunchen...

Paniken råder bland privatinvesterare: "Hjälp mina pengar försvinner"! Därför säljer många i panik och de säljer till vilka priser som helst! Istället vill de ha pengarna på ett konto med obefintlig ränta eller köper 2-åriga statsobligationer med 1,7 % ränta! Båda är säkra förlustaffärer om man räknar med inflationen. Normalt skulle ingen ens fundera i dessa banor. Panik var ordet.
Bästa sättet att agera när alla drabbas av panik är att inte själv drabbas av panik. I januari var det panik - tre månader senare var börsen upp 15 %! Samma läge nu?


Rysslandsbörsen stängde igår på obestämd tid efter de senaste dagarnas nedgång. Det är panik på hög nivå! East Capital tyckte dock att man inte kunde tala om bankkris. Istället är nedgången "rent teknisk"! Vilket snack! Sjunkande oljepris börjar ta ut sin rätt och rysslandsbörsen är alldeles för liten för att gå obehindrad genom denna globala oro. Framtiden är givetvis mycket lovande för Ryssland, men på kort sikt finns det en stor osäkerhet vad som ska driva Moskva-börsen när oljepriset faller. Då har jag inte ens kommenterat den politiska risken...


En som definitivt inte drabbas av panik är legendaren Warren Buffet. Han har blivit kritiserad för att inte ha vinnarna de senaste åren, men som vanligt får han slutordet. Nedan är hans portfölj sedan 30/6 jfrt med S&P500. Outperform är bara förnamnet!


Att han sedan har ökat sitt innehav i Johnson&Johnson är också intressant... Påminner honom om Coca-Cola 1987 sade han! Ett försök att prata upp kursen eller en försägning? Döm själva.

Inga kommentarer: