måndag 29 september 2008

Finska byggmarknaden tvärnitar!

Byggloven minskade 19 % i juni (YoY) och det är framförallt privata bostäder som stannar av (-33%). Det här är inte bra nyheter för något av byggbolagen men framförallt Honkarakenne och SRV är mycket beroende av finska marknaden. YIT firar inte heller siffrorna, men de har åtminstone ca 40 % av omsättningen från service och en stark marknad i Ryssland att luta sig tillbaka på. Cramo och Ramirent har möjlighet att flytta sina maskiner till andra marknader så även om detta inte är positivt har de geografiska fördelar.

Den svenska byggmarknaden har visat på motsvarande mönster även om jag inte har aktuella siffror där. Enligt en OECD rapport från september var svenska bygglov ned 25%. Det finns ju även hopp hos viss bolag där, bl.a. NCC och Skanska har mycket entrepenad och den marknaden lär väl aldrig försvinna! Frågan är också hur mycket som redan är inprisat i kurserna. Många byggbolag har tappat 70 % av marknadsvärdet sedan toppen i juli ifjol trots att de fortfarande gör vinst! 70 % till och byggbolagen blir en "no-brainer" på några års sikt...

Äntligen har amerikanska politiker lyckats enas om räddningsplanen. I huvudsak kan numera staten köpa "dåliga lån" av bankerna utgivna innan 14/3 i år. Staten kräver dock bl.a. del av aktiestocken och begränsningar i bonus och lön till toppcheferna. Allt ska övervakas av kongressen. En typisk politisk kompromiss precis innan ett stort val!Med detta finns det alla möjligheter till bättre amerikansk finansmarknad inom en snar framtid. Man måste dock komma ihåg att precis som SEB:s chefsekonom sade blir inte alla problem lösta den här veckan! Dessutom får endast 250 miljarder (av 700) användas direkt. Lite oklart vad tidsplanen är på resterande pengar...?

Jag har kanske antytt den senaste veckan att man borde glömma nyhetsflasharna och fokusera på bolag med stigande vinster. När man sedan har investerat måste man också glömma kursutvecklingen eftersom har gått emot en det senaste halvåret. Det känns dock som om det är läge att gå emot marknaden. Finns det någon som är positiv i dagsläget? Finns det någon som vågar placera hela sin förmögenhet på börsen? Är det logiskt att börsen stiger 1 % för att Bush meddelar att han ska hålla ett tal? Nej, nej och nej!
När alla är så irrationella och ologiska - då borde det verkligen löna sig att vara rationell...

Inga kommentarer: