fredag 12 september 2008

Hög volatilitet

Volatilitet är ett mått på hur mycket en aktie/börs/finansiellt instrument ändrar kurs under en tidsperiod. Det finns ingen absolut skala utan man pratar om "låg" och "hög" volatilitet. Vad hög/låg är, beror på vilket intrument man undersöker jfrt med historien.
Just nu har i princip alla finansiella instrument "hög" volatilitet. Indexen kastas från klart minus till klart plus under handelsdagen! Det antyder panik och förvirring och är "på lång sikt" ofta en bra indikation på köpläge. På kort sikt däremot, kan volatiliteten bli ännu högre (=negativt)...

USD har druckit Bamsehonung den senaste månaden! Vi har gått från 1,60 till 1,38 mot euron, vilket är en sanslös förändring för en valuta. Frågan är dock vad som driver detta? Fundamentalt finns det inget som stöder en starkare dollar. Handelsbalansen var betydligt värre än väntat igår (-62,2 Mrd USD) och den ekonomiska politiken har definitivt inte gynnat USD. Vem är det då som köper dollar?

En inte alltför vågad gissning är att investeringsbalansen (pengarna) har ökat kraftigt? En spekulation är Asien och Mellanöstern har investerat i riktade US-obligationer - utgivna av USA för att finansiera Freddie och Fannie. En annan spekulation är att det är några jätteaffärer som vi inte har hört talas om ännu. Lehman, Washington M och Citigroup kan vara möjliga objekt? Antagligen är det något helt annat! Kontentan är iallafall att någon/några köper massor med USD och det kan komma en rekyl!

Lehman-historien fortsätter. USA-börserna hade julafton igår när det 4,5 minuter innan stängning rapporterades att Bank of America vill köpa Lehman. Dow Jones sköt iväg 100 punkter sista minuterna!
Washington Post meddelade igår att Lehman (enligt interna källor) är nära ett avslut. Enligt tidningen ska avtalet vara undertecknat innan Asien-börserna öppnar på måndag! Om det
stämmer gäller det att investera idag.

Inga kommentarer: