fredag 26 september 2008

Vinstvarningarnas tid är här!

GE kom med en vinstvarning igår - eller rättare sagt en prognossänkning. Världens största företag och en vanligtvis säker indikator över världsekonomin ser hög volatilitet och svaghet på finansmarkaden som huvudorsak (Jaså?). De sade tidigare att Q3 skulle ge ett EPS på 0,50-0,54 som de nu sänker till 0,43-0,48. Prognossänkningen innebär ca -11% på helåret och med tanke på att kursen har fallit 34 % på ett halvår så var nog inte detta helt oväntat. GE meddelade samtidigt att de inte höjer dividenden nästa år (har höjt varje år sedan 1976) och att de upphör med återköp av egna aktier! De här nyheterna motsäger allt tal om vändning ännu.

Nokia-konkurrenten RIM rapporterade ett ok resultat igår men den stora besvikelsen kom i prognosen. Den skruvades ned betydligt och aktien backade kraftigt på det. Hur det påverkar Nokia är svårt att säga, men det är aldrig bra nyheter om branschen blir försiktigare. Nokias fördel är ändå storleken och deras "billiga, enklare telefoner". RIM är i andra änden av det spektret. Trots det ska man nog dra öronen åt sig lite.

Åter lyckas DI:s Gunnar Örn förklara "för vanligt folk" bankernas dilemma idag. Skilj på likviditet och soliditet. Gunnar skulle betala lunchen och det visade sig att plånboken var tom - alltså hade han ett likviditetsproblem. Han hade pengar på kontot och kunde gått till bankautomaten - alltså han hade fortsatt stark soliditet! Nu hade han dessutom förtroende hos marknaden (en kollega) som hjälpte honom med likviditeten vid lunchen! Glasklart!

Det är precis det här som främst amerikanska banker brottas med just nu. Problemet där är dock att det inte bara handlar om kortsiktiga likviditetsproblem utan även att de "inte har mer pengar att ta ut". Dessutom saknar de förtroende hos kollegerna, vilket gör situationen än värre. Som tur är har hittills centralbankerna stått som räddaren i nöden och hjälpt till med "lunchbetalningarna". Det är dock en tillfällig lösning och man ska alltid minnas ekonomen Milton Friedmans ord: "There is no such thing as a free lunch". På sikt måste bankerna få ordning på likviditet, soliditet och förtroende. Den som inte gör det går under!

Nordea har fått kraftig kritik för den "automatiska" räntehöjningen på vissa av sina lån. Räntan höjdes helt sonika 50 punkter med hänvisning till dyrare inlåning. Undrar om andra banker har samma möjlighet? Att döma av debatten verkar det inte så!
Nu visar det sig också att kunder som köpt "räntetak" inte hade någon större nytta av det, eftersom det taket också höjdes i motsvarande mån! I ärlighetens namn drabbades endast företagskunder men det är väl bara en tidsfråga innan även privatkunder får ett surt brev från banken?

Även Andelsbanken (Pohjola Bank) säljer räntetak men de har helt lyckats stå utanför denna debatt! Kanske det räntetaket faktiskt är ett räntetak? Å andra sidan har de inte gjort några automatiska räntehöjningar så "hypotesen är inte testad" som en forskare skulle uttrycka sig...

Inga kommentarer: