tisdag 9 september 2008

Vilken måndag!

Freddie Mac och Fannie Mae tas under vingarna av staten och börserna sköt iväg som om det inte fanns någon morgondag! Plötsligt har vi inga problem längre - staten kommer alltid in och räddar oss! Angående F&F så har obligationsinnehavare och låntagare inga problem längre, men däremot har aktieägarna inte sett alla problem trots gårdagens -90%! Helt klart innebär detta
en kraftig utspädning av aktiestocken och det verkar stanna där. F&F ska dock inte längre "maximera vinsten" och staten ska ha förtur till eventuella dividender vilket minskar intresset radikalt för dessa aktier! Sett till alternativen (konkurs) var det dock en otroligt bra och generös lösning för ägarna.

Frågan är dock vad detta leder till i förlängningen? Har vi nu motat lågkonjunkturen i sin linda? Har inflationen blivit hanterbar, dvs sjunkit tillbaka till ca 2 %? Är problemen på kreditmarknaden bort från och med idag? Kanske verkligheten kommer emot om några månader (veckor?) men just nu ska man nog bara luta sig tillbaka och sikta på bolag med högt beta (dvs som statistiskt har stigit/sjunkit mer än börsen)! Just nu glömmer vi allt som heter Baltikum, geopolitisk risk och europeisk konjunkturnedgång.

YIT vinstvarnade igår och skyllde på nedgången i Norden och Baltikum! Omsättningen växer men resultatet kommer att bli lägre än ifjol. Sett till kursutvecklingen senaste året (-58%) var det ingen överraskning. Frågan är bara hur djupt vi ska sjunka i byggnedgången? Redan idag är värderingen intressant men det var den redan vid kursen 13,00. Igår stängde aktien på 9,08...

Finnair presenterade passagerarstatistik igår och även om de inte imponerade i sig så noterar man att nästan samtliga rutter ökar! Fortfarande dras branschen med enorma problem, men som konjunkturbarometer var detta ett intressant tecken!

Inga kommentarer: