måndag 8 september 2008

Ras i Ryssland

I spåren av oljefallet och den ökade politiska risken har Moskva-börsen tappat 26 % på en månad! Bara under fredagen var indexet -7,5 %. Samma dag har di.se (DI:TV) ett inslag om "Köpläge i Ryssland? - så här tänker East Capital". Låt mig förtydliga hur East Capital tänker! De tänker sälja sina fonder med fokus på Ryssland. Huruvida det är köpläge i Ryssland ska man inte fråga dem, om man vill ha ett opartiskt svar. Det är som att fråga mig om aktier är bättre än konto: - 7 dagar i veckan!

Nokias vinstvarning kom verkligen som en blixt från septemberhimlen. Vid Q2-rapporten var allt bra - riktigt bra till och med - men nu tappar de både marginaler och marknadsandelar. Givetvis säger Nokia att detta är tillfälligt och situationen återgår till Q4 men det har hänt mycket på en månad! Grundorsaken är tydligen ökad konkurrens i Kina där Nokia "har valt" att inte delta i en mördande priskonkurrens. Huruvida detta är rätt strategi vet vi först om några år, men sett till det vi vet just nu så är Nokia inte högt värderad idag heller...
OECD hade en mycket intressant rapport förra veckan. De har gått igenom några länders ekonomi och det är framförallt två saker som fastnar. För det första att byggloven i Sverige har minskat nästan mest i undersökningen - mer än Danmark! Se graf nedan.
Man blir riktigt rädd för byggbolagen när man ser denna graf! Om man ser till topp8 så kan man snabbt kryssa av t.ex. Cramos verksamhetsområde. Då är ändå östtaterna inte med i statistiken.
En annan sak man reagerar på i OECD rapporten är konsumentförtroende (se graf nedan). USA har tidigare lett nedgången och Europa/Japan har ofta kommit efter till USA:s låga nivåer. Ska vi alltså också ned? I såna fall har vi en bra bit kvar på nedgången...Hela rapporten hittar ni här:


Slutligen en notering, Kesko ställde in veckans kapitalmarknadsdag! Vinstvarning på gång?

Inga kommentarer: