onsdag 24 september 2008

Blankningsförbud på börsen

Det mest underliga med blankningsförbudet är att Karachibörsen (Pakistan) var först med det! De införde tidigare i år ett förbud mot blankning i samma veva som de förbjöd börsen att stänga under en viss nivå! Är det nästa steg i västvärlden?

Jag är lite tudelad till blankningsförbudet - men jag är i ärlighetens namn ingen blankare! Visst trycker blankning ned problemaktier lite mer än vanligt, men samtidigt ökar det likviditeten. Dessutom kan en blankningsstrategi minska volatiliteten i en portfölj genom att man helt enkelt skapar en botten.

I grunden är det ändå bolagen själva som skapar problemen. Blankarna har bara identifierat dessa problem och drar nytta av situationen vilket genom större kursfall sätter fokus på just det bolagets problem. Förbudet mot blankningsförbudet är således inget annat än en panikåtgärd som inte löser bolagens egna problem. Snarare gör det eventuella oklarheter mer svårupptäckta och därmed minskar transparensen i bolagen. Inte bra för aktieägarna i slutändan!

Bankkrisen får återverkningar i Norden! Alla kunder som tecknat obligationer via Acta Kapitalförvaltning har i själva verket tecknat obligationer garanterade av Lehman Brothers. Den garantin försvann förra veckan! Den största förloraren i sammanhanget verkar vara Kauphting som har lånat ut pengar med dessa obligationer som säkerhet! Inte undra på att Kaupthing har värvat mellanöstern till ägarlistan. En väl beprövad amerikansk lösning på likviditetsproblem...

Man ställer sig genast frågan hur det ser ut på hemmaplan. ÅAB har emitterat en mängd olika aktieindexlån och hade ett tag ca 20 % av finska marknaden. Knappast är hela stocken obelånad! Vem garanterar dessa i slutändan? Antagligen banken själv.

Morgonens mest intressanta nyhet hittar vi i Goldman Sachs, nämligen att Warren Buffet har investerat 5 miljarder USD! En investare sade: "$5 billion from Buffett equates to $700 billionfrom the Fed. That's the general feeling. It's the credibility factor." OM Fed skulle kanalisera sina åtgärder via WB så skulle de komma mycket lindrigare undan...

Inga kommentarer: