onsdag 29 oktober 2008

Bear market rally idag?

Gårdagens +10 % på USA-börserna hade ingen logisk förklaring. Givetvis är allt mycket nedtryckt och lågt värderat, men det hände inget fundamentalt igår som gjorde att den globala kreditkrisen försvann. Ikväll kan det däremot komma, när Fed beräknas sänka räntan. Frågan är inte om utan hur mycket?

Inte för att någon trodde det, men gårdagens rapport bekräftade att Teliasonera inte påverkas nämnvärt av finanskrisen. VD sade t.o.m. att kundernas beteende är opåverkat. Vinsten var aningen bättre än väntat och omsättningen i linje. Den mest positiva antydningen var att Spanien-äventyret eventuellt ska avslutas! Ser man till konjunkturOkänslighet och stabila avkastning så är det svårt att missa Teliasonera. Sen att kursen har tappat 50 % sedan juni är ett tillfälle man bör utnyttja!

UPM hade en stark rapport som givetvis var mycket sämre än ifjol, men jämfört med förväntningarna låg de bättre till. Omsättningen var aningen lägre men vinsten var mycket bättre! Ser man till prognosen är det dock enkelt att hålla sig för skratt. De tror inte på bättre Q4 och Nordamerika, Asien präglas av lägre efterfrågan. Den som orkar se några år framåt har säkert värde i UPM:s stabila dividend, men frågan är om man ska investera i en problembransch - speciellt just nu?

Metso hade en ok rapport. Omsättningen var ungefär som väntat, resultatet aningen bättre. Det är dock i framtiden som Metso värderas just nu och ingen tror på en ljusare tillvaro nästa år. Metso värderas ca 3 ggr årets beräknade vinst och om inte bolaget kollapsar nästa år så är det för lågt. Iofs kan det bli förlust nästa år, men då kan man vända sig till andra nyckeltal: P/S är ca 0,2, P/B är ca 0,8. Det är lågt men knappast botten?

Stockmann hade en ganska svag rapport igår. Nettoresultatet var nästan 25 % sämre än väntat och prognosen var mycket försiktig. P.g.a. Lindex-köpet har Stockmann en finansiell risk då lånet ska omfinansieras det kommande året. Det är ett problem som ingen tänkte på bara i somras, men som nu är aktuellt genom finanskrisen. Detta kan även få stor effekt på vårens beräknade dividend...

Inga kommentarer: