tisdag 28 oktober 2008

När minskar nervositeten?

VIX-index som beskriver volatiliteten på S&P-indexet har slagit nya rekord senaste veckan. Fattas bara annat om vi nu ska uppleva den värsta krisen sedan världskriget! VIX ligger normalt runt ca 15, men när det dubblades till 30 i våras ansågs marknaden mycket nervös. Sedan har det kommit ned för att förra veckan notera 76! Det var bland de högsta noteringarna någonsin. Den här veckan har vi dock noterat nästan 90! Att säga att börsen är nervös är nästan lite milt uttryckt...

Orsaken till allt är givetvis pessimismen som breder ut sig. Morgan Stanleys ekonomer har växlat ned. Tidigare har de spått att vinsterna i Europa ska ned 30 %. Nu befarar de att det scenariot är för optimistiskt och menar att vi kan se 43 % nedgång i resultatet! Ok att de är negativa, men man noterar att ingen säger emot! Vem vågar vara positiv idag? Kanske vi är närmare en vändning än jag tror, speciellt om "alla experter" kapitulerar på detta sätt?

ÅAB hade rapport igår och den var helt ok. Vinsten Q3 var ungefär som ifjol och kreditförlusterna var endast 0,5 Meuro vilket motsvarar ca 0,02%. I sammanhanget var de alltså ingenting! De har ingen exponering mot Lehman menar VD, men i rapporten står det att "tradingavdelningen" har gjort en nedskrivning på 0,6 Meuro p.g.a. en optionsfodran på Lehman Brothers! Det som ändå fortsätter att vara oroväckande är kostnadsökningen. K/I-talet ligger i branschen på ca 0,50-0,55 och för ÅAB:s del ligger de på 0,70! Kursen har hittills klarat sig bra men ser man på orderboken så räcker det med en nervös säljare för att fylla alla köpordrar!

Inga kommentarer: