Amerikanska överhuset röstade igenom räddningspaketet igår och imorgon ska underhuset säga sitt. Vi har alltså tagit ett stort steg på vägen, men jag undrar om politikerna ändrar sig från måndagen? Det har ju inte kommit "ny" information angående tillståndet på kreditmarknaden. Iofs var det -777 punkter på Dow Jones i måndags och det kan påverka? Och sen säger man att världen styrs av logik...
Det finns vissa som menar att detta räddningspaketet är början till slutet för USA. De förstår inte varför skattebetalarna ska hjälpa ett antal banker som har lånat ut mer än sina tillgångar. Tar man risker, tar man också konsekvenserna.
Givetvis har de inte fel i sak, men samtidigt glömmer man en hel del med det resonemanget. Vad är alternativkostnaden för att inte göra något alls. Banker i konkurs är bara första delen i skräckscenariot. Del två är kraftigt fallande aktiekurser (mer än idag) vilket kanske inte heller är det värsta. Del tre däremot, när företag inte får krediter utan måste betala sina kostnader och investeringar "cash" leder oundviklingen till en kraftig nedgång i den ekonominska aktiviteten. Det skapar i sin tur del fyra när "vanligt folk" blir arbetslösa. Vanligt folk får givetvis inte heller krediter (t.ex. bostadslån). Vad är alternativkostnaden för det scenariot? Antagligen bra mycket högre än 700 miljarder USD?
Sen kan jag hålla med om att ägarna till de banker som blir räddade inte ska ha en cent! De ska inte kunna ta risker och sedan skeppa över förlusterna till skattebetalare. I samma stund som staten tar hand om lånestocken ska de förlora allt de har investerat i dessa banker samtidigt som ledningarna ska sparkas. Det är inte olagligt att göra dåliga affärer, men det borde inte vara möjligt att göra dåliga affärer och låta "vanligt folk" ta smällen!
Gårdagens mest positiva besked fick vi från ståltillverkaren Rautaruukki. Nyckeltalen har länge varit på idiotlåga nivåer men råvaruindustrin är livsfarlig vid konjunkturnedgångar. Deras kapitalmarknadsdag igår innehöll dock en rejäl överraskning. De menar att omsättningen ska växa "över 10 %" iår och vinsten ska förbättras mot ifjol. De höjer också sitt mål angående rörelsemarginalen till 15 % (från 12%), samtidigt som de lanserar ett effektiviseringsprogram. Nu ska man minnas att detta är målsättningar och deras i övrigt bibehållna prognos är mycket kort. 2009 kan bli ett riktigt tungt år och det kommenterar bolaget inte alls. Trots det, ca 4 ggr årets vinst och nästan 14 % direktavkastning är nyckeltal som man i "vanliga" bolag skulle köpa 7 dagar i veckan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar