tisdag 14 oktober 2008

Det kan inte vara såhär enkelt

De europeiska ledarna kom överens om en kraftig räddningsplan och börserna flög världen över. Vi har inte sett villkoren ännu, Tysklands delstater har inte godkänt planen och ändå köper alla som galningar. Ok det är en bra plan och den behövs, men i ärlighetens namn är det mycket arbete kvar innan vi kan lägga finanskrisen bakom oss. Vi ska "avskuldisera" hela västvärlden. Det kommer att leda till mindre konsumtion och mindre försäljning. Den tankekedjan slutar givetvis med lägre resultat hos företagen och då kan alla gissa vad som händer med aktiekurserna.

Det finns en sak till som stör mig med dagens börsläge och gör mig tvivlande till att vi verkligen har sett vändningen! När vändningar inträffar, brukar folk i allmänhet och småsparare i synnerhet vara riktigt pessimistiska. De brukar tvivla på aktiemarknadens existens och vara helt lealösa när det gäller investeringar. Nu är alla hungriga, investeringssugna och vid gott mod. Om detta ska vara den värsta krisen i mannaminne så skulle en vändning just nu vara lite väl enkelt! Det här får mig att tro att vi har sett början på ett "bear market" rally. Vi hade ett i våras (ca +15%), nu kanske vi får ett till (större?). Njut av färden men var beredd att hoppa av.

Sett på lite längre sikt är det fortfarande intressanta värderingar i en mängd bolag och är man nyckeltals-nörd borde man inte fundera så mycket. Man ska dock minnas att nyckeltalen fortfarande kan ändra. Bl.a. förväntar man sig vinst i många bolag - vad händer om det blir en förlust? Vad händer om skuldsatta bolag får svårt att omsätta lånen? Nyckeltal är inte allt.

Kauppalehti hade en intressant artikel om kassaflödet igår. Det finns några (skuldsatta) bolag med negativt kassaflöde senaste året (per 30/6). Det är en mardrömssituation och något man borde undvika i portföljen. Här är listan inklusive nettoskuldsättningsgraden (gearingen):

  1. Stockmann -843 miljoner euro (Gearing: 131%)
  2. Citycon -444 (123%)
  3. Sponda -334 (161%)
  4. Finnlines -222 (189%)
  5. Suomen Terveystalo -127 (188%)
  6. Cramo -110 (151%)
  7. Technopolis -99 (118%)
  8. Lemminkäinen -74 (172%)
  9. Ramirent -43 (113%)

Jag har frestats av Cramo och Ramirents extremt låga värderingar men efter detta håller jag mig borta ett tag till...!

Inga kommentarer: