måndag 6 oktober 2008

Vinstvarningsvecka?

Med risk för att få äta upp det så måste man ändå konstatera att det har varit förvånansvärt lugnt på vinstvarningsfronten. Givetvis har det kommit en del "prognossänkningar" men vinstvarningarna har vi hittills inte sett. Å andra sidan kom HM in ca 10 % under förväntningarna och de vinstvarnade inte! Det här fenomenet är alltså inte en garanti för att vi får bra rapporter nästa vecka.

Det ligger en allmän oro i luften. Man har lite känslan av att det finns något underliggande hot som ingen talar öppet om. Utåt är det låga värderingar och kurser som har tappat 40-70 % i "bra boalg. Internt är känslan att detta bara är början! Vi har t.ex. nyheter á la General Electric som inte hade några kreditproblem för att sekunden senare låna 10 miljarder USD av Warren Buffet! Villkoren skulle under normala marknadsförhållanden anses otroliga! Det bygger på känslan av nervositet och att det finns en svaghet i konjunkturen som ingen riktigt vågar tänka på.

Ser man långsiktigt befinner oss nu i ett gyllene köptillfälle. Vi har riktigt låga värderingar, vi har vissa bolag som givetvis är påverkade av världskonjunkturen men inte i samma utsträckning som deras enorma kursras! Det finns således möjligheter. Frågan är dock vem som vågar vara långsiktig om vi får se en europeisk banksektor i kris?

Inga kommentarer: