lördag 11 oktober 2008

Mina favoritbolag

Mitt i hysterin,

  • när Jim Cramer menar att alla pengar man behöver de närmaste fem åren ska hållas på kontot - långt ifrån börsen,
  • när vi har panik på börsen,
  • när vi precis har upplevt den värsta börsveckan någonsin,
  • när VIX-index flög över 70 (högsta någonsin),
  • när vi väntar på rapportperioden ska dra igång,
ja precis då tänker jag gå igenom mina favoritbolag!

Helsingforsbörsen senaste året: -49 %
Stockholmsbörsen senaste året: -49 %
Min favoritbolagsportfölj: -45 % (alla samma vikt)

Getinge (kurs senaste året: -28%) har köpt ytterligare ett bolag och försvagat balansen. Kursen har tappat från 150 till 108 på en vecka! Iår väntar man sig att de gör 8,30 i vinst per aktie, ifjol var den siffran 6,24. Tillväxtmässigt är Getinge fortfarande på samma spår även om balansen givetvis kunde var bättre.

F-secure (ny) tuffar på (-10%). De beslöt i veckan att dela ut egna kapitalet som de inte behöver (0,23€), vilket innebär att aktieägarna kommer att få ca 10 % direktavkastning iår. Den organiska tillväxten är imponerande men tyvärr har värderingen varit väl hög. I år beräknas de tjäna 0,12 €/aktie, ifjol var den siffran 0,10.

H&M (-36%) hade en svag rapport jämfört med förväntningarna. Tillväxten finns fortfarande där men det var tydligt att de hade reat ut varulagret och det skrämde kursen till lägsta nivån på länge. Att störste ägaren köpt 2 miljoner nya aktier ger naturligtvis förtroende. Jag gillar H&M för deras historiska tillväxt och lysande affärsmodell, samtidigt som de är obelånade. Inget av detta har ändrats, utan kursraset måste ses i ljuset av börskaoset och att analytikerna blev exalterade efter Q2-rapporten. H&M väntas göra 19,19 kr/aktie iår, ifjol tjänade de 16,42.

Kone (-39%) tar order lite här och där. Aktien har fallit kraftigt! Kone höjde sitt mål för omsättningen in somras men bibehöll resultatprognosen. Rapporten var ungefär som väntat. Kone har en stark balans och 60 % av omsättningen kommer från service av hissar. Känns säkert i dessa tider, men uppenbarligen har aktiemarknaden en annan åsikt! Kone beräknas göra 1,60 €/aktie iår, ifjol tjänade de 0,73 (efter kraftiga kartellböter).

Nokian Renkaat (-53%) skrämmer alla investerare. Deras Rysslandsexponering är stor. De har i princip hela sin produktion strax utanför St Petersburg och de växer kraftigt på ryska marknaden. Skulle vi få se handelshinder mellan Ryssland och resten av världen är kursnedgången mer än befogad. Om de inte kommer är Nokian Renkaat ett stabilt tillväxtföretag som givetvis påverkas av konjunkturnedgång men har tidigare kunna växa även i sådana tider. Iår väntas de göra 1,87 €/aktie, ifjol var den siffran 1,37.

Outotec (-71%) har visat sig vara lite mer konjunkturkänsligt de tidigare medgivit. Orderboken har tappat rejält och Q2-rapporten var inget annat än en katastrof! De bibehöll sin prognos om att omsättningen skulle växa med 25 % och resultatet förbättras. Med tanke på H1 så måste något drastiskt hända med resultatet om inte den prognosen ska revideras ned. Iår beräknas de tjäna 2,56 €/aktie, ifjol gjorde de 1,85.

Tekla (-48%) tappar tillväxt men växer dock! Deras viktigaste marknad (USA) har kollapsat och att växa där är ett styrkebesked och stödjer deras tes om att de är teknikföregångare. USD lär hjälpa dem detta kvartal, men tyvärr ser utsikterna inte alls bra ut i övrigt. Riktigt hög risk! I år beräknas de göra 0,61 €/aktie, samma som ifjol.

Wärtsilä (-56%) har dragit nytta av nybyggandet inom sjöfarten. Deras medelstarka båtmotorer har haft sådan efterfrågan att de helt enkelt inte har hunnit med! Nu minskar den delen kraftigt, men istället har kraftverken fått ny fart. Frågan är om det kan kompensera fullt ut? Wärtsilä har dessutom en hög andel service av omsättningen vilket minskar konjunkturberoendet. Iår beräknas de tjäna 3,75 €/aktie, ifjol gjorde de 2,74.

YIT (-69%) lider givetvis mest av att vara i byggbranschen. Hittills har resultatet inte rasat men ingen vågar riktigt räkna på nästa år! YIT har dessutom en stor Ryssland-satsning igång och det är inte heller vad investerare betalar för idag! De har däremot ca 40 % av omsättningen från service av fastigheter vilket borde skattas högre (enligt mig). YIT beräknas iår tjäna 1,57 €/aktie, ifjol var den siffran 1,69.

2 kommentarer:

Aktier sa...

Kul att du också tror på H&M. Har du några funderingar kring Stefan Perssons köp nyligen av två miljoner aktier?

iTrader sa...

Nej, jag tror inte man ska dra alltför stora växlar på det. Givetvis har kursen lägre än på länge och det kanske avgjorde för honom?

OM han däremot skulle ha sålt 2 miljoner aktier... då skulle mina HM åka ut direkt!