fredag 17 oktober 2008

Ibland krävs det ett nobelpris!

Ibland krävs det en nobelpris för att man ska få upp ögonen för en intressant blogg (se länken Nobelprisbloggen). I ärlighetens namn är det Riksbankens pris till Alfred Nobels minne men det är en annan diskussion.
Årets pristagare Paul Krugman skiljer sig markant från tidigare pristagare. För det första verkar han ha social kompetens vilket inte brukar gå hand i hand med avancerade ekonomikunskaper. För det andra vågar han säga sin åsikt. Han är en av de starkaste kritikerna till USA:s ekonomiska politik och han har dessutom kunskapen att berätta varför den är fel!
Tyvärr kommer han dock att ha fel till slut! Jag håller helt med om att det ser värre ut än på länge, men vi är alla människor. Vi underskattar alltid uppgångar och överskattar nedgångar. Inom två-tre år kommer något att ha hänt som ingen idag trodde var möjligt. Detta något kommer att innebära vändpunkten för den ekonomiska krisen. Vad är detta något? Ingen aning!
För tillfället är det dock svårt att se någon annan riktning än den Krugman förespråkar. Nedan en graf från hans blogg som beskriver tillväxten i USA:s industriproduktion. Krugmans rubrik på inlägget var: "Look out below". Jag kan bara instämma...

Inga kommentarer: