Många talar om att vi just bevittnar en historisk tid på världens finansmarknader. Det gör vi, men samtidigt är dagens situation långt ifrån unik! Orsaken till att många är tagna av stundens allvar är helt enkelt att de inte var med i början på 90-talet. Fortfarande har vi bra en bra bit kvar till de nivåerna då t.ex. Finland hade en arbetslöshet på 20 %! Det ser osannolikt ut i dagsläget.
Det är historiskt sett otroliga svängningar på börsen just nu. 5-6 % under en handelsdag. VIX-indexet är över 50 vilket måste vara bland de högsta noteringarna någonsin. -2 % känns nästan som en oförändrad handelsdag! Man blir tveksam att investera i detta läge. Alltså borde man glömma den känslan och investera!
Sex centralbanker genomförde igår en historisk åtgärd när de tillsammans sänkte räntan 50 punkter. Marknaderna var glada i ca 1 timme innan fallet återupptogs! Den stora oron är vad är tillräckligt? 700 miljarder USD i USA var inte det! Gårdagens gemensamma sänkning var inte heller det! Räcker det med ett krispaket i hela världen? Kommer vi att få se politiker i hela världen att enas om gemensamma åtgärder, dvs även Ryssland, Mellanöstern och Asien? Vilket uppsving för FN i såna fall. G7 blir en parentes som maktfaktor...
Ett historiskt självmål gjorde Riksbanken igår. 4 september höjde de räntan 25 pkter med hänsyn till inflationen och tyckte att den ekonomiska tillväxten var stark. Kritiken var massiv. Igår sänkte de med 50 pkter i den gemensamma aktionen! En räntesänkning tar ca 1 år att få effekt på ekonomin. Att svänga 180 grader på under en månad gör att man undrar vad Riksbanken håller på med? Man minns när dåvarande Riksbankschefen Heikensten sänkte räntan till 1,5 % mitt under pågående fastighetsboom (2005 - tror jag)! Vem/vilka som än förbereder Riksbankens mötesagenda borde omgående få hjälp eller bytas ut. Det är något fundamentalt underligt med deras beslutsgrund. En omvärldsanalys görs rimligen redan, men uppenbarligen borde den få större vikt.
En historisk kris har drabbat Island. Nu är alla tre affärsbanker under statlig kontroll och det isländska finansiella systemet befinner sig på gränsen till kollaps! Ingen i världen vill köpa isländska kronor och ekonomin börjar bli lika karg som naturen (och vädret) på Island. Premiärministern gick rakt på sak med hur illa det är och när landets ledare avslutar sitt tal med "Gud välsigne Island" då kan det inte vara oklart för någon hur illa det är! IMF är på plats och i dagsläget kan ingen säga hur djup krisen blir! Man kan bara konstatera att den knappast är över än.
Frågan är om även övriga Norden påverkas av detta? Finanskartan har ritats om i USA och nu börjar vi även se detta här. Kaupthing Sverige är till salu, liksom Glitnir Finland. Hittills har de finska och svenska bankerna klarat sig med dyrare inlåning. Frågan är vad som händer om en europeisk storbank kollapsar? Royal Bank of Scotland har en utmanande situation. UBS har tagit massor med avskrivningar. De tyska bankerna? Vissa har investerat tungt i USA? Det är många frågor som kräver svar. Den enda man tror sig veta är att denna historiska tid fortsätter ett tag till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar