torsdag 23 oktober 2008

Fortum fortsatt starkt!

Fortum var mycket bättre än väntat igår. EBIT-maginalen hela ca 52 % vilket är otroligt bra! Stabiliteten kan man heller inte klaga på. Redan har de säkrat priset på 55 % av nästa års leveranser och för 2010 har de säkrat ca 20 %. I det ljuset är det svårt att förstå de enorma kursrörelserna i Fortum senaste månaden (från 25,19 till 15,51). Värderingen är mittemellan men stabiliteten i resultatet måste vara bland de bättre på Helsingforsbörsen. Och efterfrågan? Tja, när slutar vi använda el?

Rautaruukki hade en mycket stark rapport igår. Minustecknet kom i att de sänker omsättningsprognosen för i år. De menar nu att de ska växa mindre än 10 %. Värderingen baserat på årets beräknade vinst är riktigt låg (P/E 3,6) och direktavkastning svindlande (15,5%). Problemet är väl att nästa år kan bli vad som helst. Bl.a. POSCO sade att 2009 skulle bli väsentligt sämre, utan att precisera närmare. Internt, har knappast Rautaruukki annan åsikt...

Med lite perspektiv på Konerapporten så undrar hur mycket av den minskande orderboken som beror på säsongsvariationer? De senaste tre åren har Q3 alltid inneburit sänkt orderbok. 2006 minskade ordrarna Q3 och Q4! Nu måste man i ärlighetens namn säga att tappet var ganska stort och sammanföll med en befarad lågkonjunktur. Trots allt kanske börsen överreagerade?

USD har stärkts mycket senaste tiden. Igår noterade vi 1,28 och det var senast i november-06 vi såg detta. Ser man historiskt på EUR/USD så brukar trender fortsätta i flera år. Den nuvarande trenden har bara pågått sedan i somras och om den ska följa historiska mönster så har vi långt kvar innan kursen stabiliseras. Jag blir lite konfunderad med den här utvecklingen. Den amerikanska ekonomin är på randen till en katastrof, är euro-området faktiskt värre?

Inga kommentarer: