onsdag 15 oktober 2008

Kesko ökar försäljningen

Kesko ökade sin försäljning med 7,1 % i september. Maten ökade hela 12,4 %! Mest överraskande är ändå att bilförsäljningen ökar (+33,5%) men det måste ses i ljuset av de ändrade skattereglerna vilket gjorde att bilförsäljningen tillfälligt dog ut i slutet på fjolåret. Observera dock att detta är försäljningensiffror. Med tanke på att matpriserna har stigit med över 20 % så kan resultatet se helt annat ut när det presenteras nästa vecka.

Finns det någon intressant aktie på Islandsbörsen? Den var ned över 70 % igår efter tre dagars stängning! Då var ändå storbankerna fortsättningsvis handelsstoppade... Alla bolag kan inte vara påverkade av kreditkrisen även om alla är påverkade den icke existerande handeln med valutan. På lite sikt måste detta vara ett otroligt tradingläge för de aktier som överlever krisen, men vilka är det? Kan man ens göra en kvalificerad gissning på det? Någon bland DI:s kommentarer nämnde medicinbolaget Össur. De släppte sin Q3-rapport i måndags (vilken tydligen var bra), men jag har i ärlighetens namn ingen riktig koll på dem. Ser man till kursen så har den bara tappat ca 15 % senaste året och det får man nästan anse som oförändrat!

EURIBOR-räntorna sjunker! 12-månaders räntan har kommit ned 15 punkter på två dagar och det är banne mig en trend. Uppenbarligen har EU-ländernas initiativ fått önskad effekt och förtroendet inom banksektorn börjar komma tillbaka. Om vi kommer ned 70 punkter till då har vi inte längre ett nattsvart läge för finanssektorn. Däremot är det fortfarande ganska mörkt om man ser till konjunkturen för nästa år...

Intel gav en bra rapport igår. Den var enligt (officiella) förväntningar men inga sura besked, vilket bådar gott inför Nokias rapport imorgon. Tyvärr är den korrelationen inte alltid perfekt och osäkerheten gällande Nokia är fortfarande stor. Man noterar också att Buffets senaste favoritbolag Johnson&Johnson publicerade en bra rapport och passade på att höga sin vinstprognos för helåret. Det finns alltså ljuspunkter även i denna marknad.

Inga kommentarer: